HGK odabrao tri startupa koje vodi na sajam Mobile World Congress u Barcelonu

HGK odabrao tri startupa koje vodi na sajam Mobile World Congress u Barcelonu
HGK

Na sinoć održanom finalu natjecanja „Mobile World Contest; Startup 4 Barcelona by HGK“ u Komori stručni je žiri odabrao tri startupa koje Hrvatska gospodarska komora nagrađuje smještajem i kotizacijom za sajam Mobile World Congress 2014 u Barceloni: DaShef, Fojo i Supracontrol. Publika u dvorani svojim je glasovima izabrala projekt DriveAngel kojega HGK nagrađuje na jednaki način.

Žiri je nagradio projekt DaShef, softverski menu za restorane i hotele načinjen za tablet računala pogonjena operativnim sustavom Android, projekt tvrtke Implemenatacija snova d.o.o. iz Zagreba.

Na Mobile World Congress, najveću svjetsku smotru telekomunikacija, putuje i Enfojer, projekt tvrtke Foto pogon d.o.o. iz Zagreba, ustvari aparat i oprema za razvijanje analognih fotografija izravno sa zaslona mobitela, na kojemu se fotografije mogu obrađivati Fojom, projektom iste ekipe, softverom za obradu fotografija na mobitelima, kvalitetnim poput najboljih svjetskih softvera tog tipa.

Odlukom žirija u Barcelonu odlazi i Supra Control, projekt tvrtke Supra net d.o.o. iz Zagreba, koji se sastoji od senzora i opreme te softvera kojima se kontrolira rad i pristup opremi u podatkovnim centrima, čime se izbjegavaju greške i havarije koje uzrokuju gubitak podataka.

Publika je svojim glasovima put sajma koji traje od 24. do 27. veljače poslala i DriveAngel, projekt zagrebačke tvrtke MojAnđel d.o.o., aplikaciju za mobilne telefone koja pouzdano prepoznaje sudar i o nesreći obavještava pozivni centar ili osobu po izboru korisnika te dojavljuje poziciju vozila i težinu sudara.

Sva četiri projekta u potpunosti su razvijeni u Hrvatskoj, proizvod su hrvatskog razvoja i znanja, a i sve hardverske komponente u dva projekta su u potpunosti načinjene u Hrvatskoj.

Predstavnicima nagrađenih projekata HGK snosi troškove smještaja tijekom sajma u Barceloni te troškove ulaza i kotizacije za “Brokerage Event“, poslovne susrete s drugim sudionicima tog događanja, sastanke s potencijalnim klijentima koje će dogovoriti prije odlaska na sajam.

Sajam i konferencija Mobile World Congress (MWC), koji se održava u Barceloni, od 24. do 27. veljače 2014. godine, najveći je takav događaj u telekomunikacijskoj branši u svijetu te je prilika informatičkim tvrtkama orijentiranima na proizvode i usluge u telekomunikacijama za uspostavljanje kontakata te stvaranje poslovnih prilika s kompanijama i korporacijama na svjetskoj razini.