HGK: Još jedan kvartal realnog pada BDP-a

HGK: Još jedan kvartal realnog pada BDP-a
Fotolia

Premda se početkom godine pretpostavljalo da bi dobra turistička sezona mogla dovesti do rasta BDP-a u trećem kvartalu, to se ipak nije dogodilo. Nastavak negativnih trendova u kretanju domaće potražnje nije se mogao nadoknaditi pozitivnim trendovima u kretanju izvoza roba i usluga.

Tako je prema prvoj procjeni DZS-a realni pad gospodarstva na godišnjoj razini iznosio 0,5%, čime je nastavljen niz od jedanaest kvartala uzastopnog pada, točnije pad koji traje od posljednjeg kvartala 2011. godine.

Međutim ako se zanemari neznatan rast od 0,2% i 0,4% u drugom i trećem kvartalu 2011., može se zaključiti da se realna vrijednost BDP-a smanjuje od početka 2009. godine. To je vrijednost BDP-a, kojim se mjeri razina gospodarske aktivnosti, u prva tri kvartala ove godine spustilo na 13,4% nižu razinu od one u istom razdoblju pretkrizne 2008. godine.

Takav pad gospodarske aktivnosti popraćen je i padom zaposlenosti, pa je i ukupan broj zaposlenih u tom razdoblju smanjen za 13,9%. Nastavak pada zaposlenosti je, uz stagnaciju neto plaća, nastavak kreditnog razduživanja stanovništva te pad sklonosti potrošnji, ostao bitan faktor daljnjeg pada osobne potrošnje i ukupne domaće potražnje, ali ovu godinu ipak više obilježava nastavak pada investicija u fiksni kapital (u kojima važan udio imaju javne investicije) te naglašeni utjecaj pada državne potrošnje potaknut ograničenjima koje nameće rast proračunskog deficita i javnog duga.

Po tome bi se ova godina mogla ubrojiti među rijetke u kojima je smanjivanje državne potrošnje negativnije utjecalo na kretanje BDP-a od kretanja osobne potrošnje. Točnije, takav trend je u razdoblju od 2000. godine zabilježen samo u 2001., 2008. i 2011. godini. Prema proizvodnoj metodi, DZS navodi da je najveći pozitivan doprinos kretanju BDP-a dala prerađivačka industrija, dok se najveći pad i dalje bilježio kod građevinarstva.

Takva kretanja potvrđuju da će u ovoj godini, šestu godinu uzastopce, doći do pada BDP-a, koji bi prema našim procjenama trebao iznositi oko 0,6%. Međutim budući da je treći kvartal bio nešto lošiji od očekivanja, pad bi na godišnjoj razini mogao biti i nešto veći.

Komentar Zvonimira Savića, direktora Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK:

Pad BDP-a od -0,5% u trećem tromjesečju ove godine bio je očekivan i to je samo nastavak negativnih trendova i predstavlja već dvanaesti kvartal za redom u kojemu se bilježi negativni gospodarski rast. Ako to proširimo na cijelu godinu, dakle 2014., naše prognoze u HGK pokazuju da bi i ova godina mogla zabilježiti negativni rast, odnosno najmanje -0,5% pada BDP-a što znači da Hrvatska već šestu godinu za redom bilježi pad gospodarske aktivnosti. Za 2015. godinu smatramo da će biti uspjeh ukoliko se ne nastavi ovakav negativan trend, odnosno ako se gospodarska razina zadrži otprilike na istoj razini kao i 2014.