HeERO dobio nagradu za e-Poziv

HeERO dobio nagradu za e-Poziv

Hrvatski konzorcij paneuropskog projekta pod nazivom HeERO (Harmonised eCall European Pilot) u kojem je Ericsson Nikola Tesla tehnološki partner dobitnik je posebne nagrade za najuspješniju provedbu i testiranje e-Poziva (e-Call) od svih 9 zemalja koje su uključene u ovaj paneuropski projekt.

Nagrada je uručena 17. travnja 2013. godine u Rigi, u Latviji na svečanosti koju je organizirala Udruga europskog broja za hitne situacije (European Emergency Number Association- EENA). Upravo toga dana kompanijska dostignuća vezana uz e-Poziv prezentirana su visokoj delegaciji koja je posjetila kompaniju, a u kojoj su se nalazili švedski kralj Carl XVI Gustaf i kraljica Silvia, Predsjednik RH Ivo Josipović sa suprugom, prof.dr. Tatjanom Josipović, predsjednik i izvršni direktor korporacije Ericsson, Hans Vestberg, više ministara obiju zemalja te delegacija vodećih švedskih gospodarstvenika, kao i čelnici brojnih tvrtki iz zemlje i inozemstva.

U ime Ericssona Nikole Tesle svečanosti u Rigi nazočio je Krešimir Vidović. Svečana dodjela nagrade okupila je gotovo 300 sudionika: predstavnika hitnih službi, međunarodnih organizacija, predstavnika europskih institucija i isporučitelja tehnoloških rješenja. Ova nagrada priznanje je za timski rad i veliko zalaganje svih partnera u hrvatskom projektu: Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUSZ), Hrvatskog autokluba (HAK) i Ericssona Nikole Tesle kao tehnološkog partnera.

U sklopu nacionalnog pilot projekta stručnjaci Ericssona Nikole Tesle napravili su potrebne korekcije na segmentima mobilnih mreža kako bi osigurali adekvatno ispunjenje postavljenih zahtjeva. Uz to, nadograđen je postojeći sustav žurne službe 112 koja djeluje u sklopu Državne uprave za zaštitu i spašavanje. Time je operaterima sustava omogućen prikaz i dostup informacijama vezanim uz e-Poziv.

Zahvaljujući zalaganju stručnjaka i timskom radu u konzorciju prvi e-Poziv u stvarnom okruženju u Hrvatskoj ostvaren je još u ožujku 2012. godine, a očekuje se da će usluga e-Poziva 2015. godine postati nacionalnom uslugom u zemljama Europske unije. Procjenjuje se kako će sustav, kada postane standardan, spašavati godišnje oko 2.500 ljudskih života u Europi te 15% smanjivati ozbiljnost posljedica nesreća za vozače i putnike u vozilu jer će omogućiti bržu reakciju hitnih službi koje će lakše moći doći na mjesto nesreće unutar „zlatnog sata“.

Još iz kategorije

Koprivnica je dobila svoju H18 Megastore Gaming arenu

Koprivnica je dobila svoju H18 Megastore Gaming arenu

22.05.2019. komentiraj

Veliko otvorenje H18 Megastore Gaming arene održano u subotu, 18. svibnja okupilo je brojne posjetitelje. Uz megapopularni Fortnite, uzbudljiv gamerski dan prošao je u druženju s Youtuberom Archerom koji je bio poseban gost.H18 Megastore Gaming Arena nalazi se u Supernova centru u Koprivnici.

Tim zagrebačkog FER-a pobijedio na Siemensovom regionalnom natjecanju

Tim zagrebačkog FER-a pobijedio na Siemensovom regionalnom natjecanju

21.05.2019. komentiraj

Regionalno studentsko natjecanje, održano na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, označilo je završetak projekta SIM(P)ATIC PLC+ Challenge 2019. Projekt, koji je inicirala studentska udruga EESTEC, a koji su podržali fakulteti elektrotehnike u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji te tvrtka Siemens, budućim inženjerima pruža detaljniji uvid u problematiku s kojom se profesionalci susreću u industrijskoj automatizaciji.

Infobip okupio u Rijeci preko 50 developera

Infobip okupio u Rijeci preko 50 developera

21.05.2019. komentiraj

Infobipov ured u Rijeci ovaj je vikend okupio preko 50 developera koji su rješavajući logičke i tehničke zagonetke Code Escape igre otključali 30 tisuća kuna donacija projektu „Moje mjesto pod suncem“, udruzi DIRA Rijeka te Dječjoj bolnici Kantrida.