HeERO dobio nagradu za e-Poziv

HeERO dobio nagradu za e-Poziv

Hrvatski konzorcij paneuropskog projekta pod nazivom HeERO (Harmonised eCall European Pilot) u kojem je Ericsson Nikola Tesla tehnološki partner dobitnik je posebne nagrade za najuspješniju provedbu i testiranje e-Poziva (e-Call) od svih 9 zemalja koje su uključene u ovaj paneuropski projekt.

Nagrada je uručena 17. travnja 2013. godine u Rigi, u Latviji na svečanosti koju je organizirala Udruga europskog broja za hitne situacije (European Emergency Number Association- EENA). Upravo toga dana kompanijska dostignuća vezana uz e-Poziv prezentirana su visokoj delegaciji koja je posjetila kompaniju, a u kojoj su se nalazili švedski kralj Carl XVI Gustaf i kraljica Silvia, Predsjednik RH Ivo Josipović sa suprugom, prof.dr. Tatjanom Josipović, predsjednik i izvršni direktor korporacije Ericsson, Hans Vestberg, više ministara obiju zemalja te delegacija vodećih švedskih gospodarstvenika, kao i čelnici brojnih tvrtki iz zemlje i inozemstva.

U ime Ericssona Nikole Tesle svečanosti u Rigi nazočio je Krešimir Vidović. Svečana dodjela nagrade okupila je gotovo 300 sudionika: predstavnika hitnih službi, međunarodnih organizacija, predstavnika europskih institucija i isporučitelja tehnoloških rješenja. Ova nagrada priznanje je za timski rad i veliko zalaganje svih partnera u hrvatskom projektu: Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUSZ), Hrvatskog autokluba (HAK) i Ericssona Nikole Tesle kao tehnološkog partnera.

U sklopu nacionalnog pilot projekta stručnjaci Ericssona Nikole Tesle napravili su potrebne korekcije na segmentima mobilnih mreža kako bi osigurali adekvatno ispunjenje postavljenih zahtjeva. Uz to, nadograđen je postojeći sustav žurne službe 112 koja djeluje u sklopu Državne uprave za zaštitu i spašavanje. Time je operaterima sustava omogućen prikaz i dostup informacijama vezanim uz e-Poziv.

Zahvaljujući zalaganju stručnjaka i timskom radu u konzorciju prvi e-Poziv u stvarnom okruženju u Hrvatskoj ostvaren je još u ožujku 2012. godine, a očekuje se da će usluga e-Poziva 2015. godine postati nacionalnom uslugom u zemljama Europske unije. Procjenjuje se kako će sustav, kada postane standardan, spašavati godišnje oko 2.500 ljudskih života u Europi te 15% smanjivati ozbiljnost posljedica nesreća za vozače i putnike u vozilu jer će omogućiti bržu reakciju hitnih službi koje će lakše moći doći na mjesto nesreće unutar „zlatnog sata“.

Još iz kategorije

Comping postao Dell Technologies Platinum Partner

Comping postao Dell Technologies Platinum Partner

20.08.2019. komentiraj

Jedna od vodećih hrvatskih ICT tvrtki Comping, ostvarila je  značajan uspjeh ostvarivši platinum status davatelja rješenja u Dell Technologies Partnerskom programu za 2019. godinu. Ulaskom u Dell Technologies Partnerski program, Comping svojim korisnicima sada može ponuditi još širu paletu bitnih infrastrukturnih rješenja kako bi izgradili svoju digitalnu budućnost, transformirali IT i zaštitili svoju najvažniju imovinu – informacije. Temeljem uspješno postavljenog plana, odnosno certificiranja te uspješnih prodajnih rezultata, Comping je ispunio sve preduvjete, ali i poslovne zahtjeve za dobivanjem jednog od najviših statusa.

EU bi trebala zabraniti masovno praćenje građana umjetnom inteligencijom

EU bi trebala zabraniti masovno praćenje građana umjetnom inteligencijom

20.08.2019. komentiraj

Grupa stručnjaka za politička pitanja Europske unije predložila je zabranu korištenja umjetne inteligencije u svrhu nadzora i “bodovanja pojedinaca” zato što smatraju kako to uključuje prikupljanje podataka građana, a tako nešto samo po sebi otvara pitanja etičnosti i morala.

Brendovi još uvijek nedovoljno iskorištavaju gaming u promotivne svrhe

Brendovi još uvijek nedovoljno iskorištavaju gaming u promotivne svrhe

20.08.2019. komentiraj

Zaljubljenici u video igre iznimno su odani i vjerni konzumenti jer strast prema igrama s godinama se samo povećava, a kako se povećava, tako je i interes za konzumaciju dalekosežniji, no brendovi to nikako ne prepoznaju pa ostaju “kratkih rukava”, a mogli bi uprihoditi podosta novca ukoliko bi im strategija bila adekvatna.