Halo Bing, kako Yandex?

Halo Bing, kako Yandex?
Fotolia

Ruska internetska tražilica Yandex je nedavno Microsoftovom Bingu oduzela mjesto te se sada nalazi na četvrtoj poziciji prema popularnosti, odnosno broju zaprimljenih upita.

Iako je na prvu možda čudno što takva specijalizirana tražilica, rusko govorno područje, korištenje ćiriličnog pisma, kotira toliko visoko, valja uzeti u obzir činjenicu da u Rusiji živi gotovo 142 milijuna ljudi te da se, osim Rusa, servisom često služe i Ukrajinci, Kazahstanci, Bjelorusi i - Turci.

Što se tiče trenutačnog poretka tražilica na prvom se mjestu nalazi Google s više od 114 milijardi upita i tržišnim udjelom od 65%. Kineski Baidu je na drugom mjestu s 15 i pol milijardi upita i 8,2% udjela, a na trećem Yahoo! s 8,6 milijardi upita i 4,9% udjela.

Sada četvrti Yandex ima 4,8 milijardi upita i 2,8% udjela, vrlo blizu Microsoftovom Bingu s 4,4 milijarde upita i 2,5% tržišnog udjela. Istraživanje u dvomjesečnim razmacima provodi analitička tvrtka ComScore, a ovi najsvježiji podaci vrijede za razdoblje od početka studenog do kraja prosinca 2012. godine.