HAKOM-u potpredsjedničko mjesto u BEREC-u

HAKOM-u potpredsjedničko mjesto u BEREC-u
HAKOM

Domagoj Jurjević, zamjenik predsjednika Vijeća HAKOM-a, izabran je za potpredsjednika BEREC-a na današnjoj plenarnoj sjednici BEREC-a (Body of European Regulators for Electronic Communications) u Budimpešti.

HAKOM je aktivan član međunarodnih institucija od 2006., a regulatorna tijela svih država članica EU, koja i čine BEREC, pri izboru su prepoznala proaktivnost, stručnost i viziju pokazanu u procesu liberalizacije hrvatskog tržišta elektroničkih komunikacija, lidersku ulogu u regiji te značajan doprinos stručnjaka HAKOM-a u radu BEREC-a.

Izbor HAKOM-ovog predstavnika na mjesto potpredsjednika, ni nepunih pola godine od punopravnog članstva u BEREC-u,  nije samo potvrda izvrsnosti, nego će Republici Hrvatskoj omogućiti još aktivnije sudjelovanje u stvaranju uvjeta za uspostavu jedinstvenog europskog tržišta elektroničkih komunikacija, a pritom će biti nužno sačuvati i dalje razvijati uvjete na hrvatskom tržištu, postignute liberalizacijom tržišta elektroničkih komunikacija.

BEREC - organizacija europskih regulatornih tijela, osnovan je 2009. od strane Europskog parlamenta i Vijeća, a svoju sadašnju ulogu na tržištu je preuzeo 2011. U svom radu  zamijenio je Grupu europskih regulatora (ERG), koja je na tržištu postojala od 2002.  kao savjetodavno tijelo Europskoj komisiji. BEREC svojim radom osigurava neovisnu i dosljednu regulaciju tržišta elektroničkih komunikacija u EU temeljenu na najvišim stručnim standardnima, a sve u cilju dobrobiti Europske unije i njezinih građana. Predsjednik BEREC-a u 2014. bit će Göran Marby, izvršni direktor švedskog regulatornog tijela (PTS).