Hakerski napad na više od stotinu država, u Hrvatskoj zasad nema veće štete niti nema ugroze MUP-a ili MORH-a

Hakerski napad na više od stotinu država, u Hrvatskoj zasad nema veće štete niti nema ugroze MUP-a ili MORH-a
Fotolia Ilustracija

Najveći hakerski napad u posljednjih nekoliko mjeseci, o kojem smo već pisali, pogodio je čak stotinjak zemalja u svijetu, a među njima i korisnike u Hrvatskoj. Korisnici koji su zahvaćeni ovim problemom koriste Microsoftove Windows operativne sustave i to gotovo sve posljednje inačice unazad više godina. Problemi nastaju zbog činjenice da niti privatni niti poslovni korisnici najčešće ne ažuriraju svoje operativne sustave kada izađu najnovije zakrpe proizvođača softvera.

Tako je bilo i u ovome slučaju jer je riječ o zakrpi koju je Microsoft objavio još u ožujku ove godine, tako da su korisnici imali sasvim dovoljno vremena da se zaštite. Unatoč pisanju nekih medija, prema informacijama kojima raspolaže ICTbusiness.info, niti Ministarstvo unutarnjih poslova niti Ministarstvo obrane nisu osjetili veće probleme zbog pojave ransomwarea „WannaCry“ (poznat i kao „Wana Decrypt0r“, „WannaCryptor“ ili „WCRY“). Jedine probleme koje su imali dogodili su se zbog zagušenja mreže jer je riječ o samoreplicirajućem crvu kojeg su antimalware softveri uspješno uklonili.

Osim toga, kako većina sustava u MUP-u i MORH-u ne radi na Windows operativnim sustavima nije bilo niti mogućnosti da se zaraze WannaCryom. Iako se može čuti da je bilo pojedinačnih zarada računala baziranih na Windows operativnom sustavu u MUP i određenim policijskim uprava to je bilo zaista zanemarivo.

Prema podacima Kaspersky Labsa Hrvatska se u nedjelju popodne nalazila na 91 mjestu u svijetu prema broju napada upućenih na računala i servere.

Prema dostupnim podacima u prvom trenutku među zemljama najviše pogođenima napadom su Rusija, Ukrajina i Tajvan, dok je napad očekivano napad najmanje štete donio u SAD-u. Zanimljivo je, tvrde mediji da među napadnutima i najviše pogođenima Sberbank, ali i Deutsche Bahn, a najviše bojazni izazvale su posljedice napada Wannacryem u bolničkom sustavu Velike Britanije gdje je kompletno srušen informacijski sustav s listama naručivanja za pacijente.

 

Kaspersky Labs mapa cyber napada