Hakeri okreću fokus na Linux

Hakeri okreću fokus na Linux

Linux se prometnuo u prvim najčešće i jedini, izbor u poslovnom smislu. Velike organizacije ga koriste za rad, što prepoznaju hakeri pa se nagađa da bi im sljedeća meta trebao biti upravo taj “otvoreni“ operativni sustav.

Stručnjaci u Kaspersky Lab tvrde da će biti upravo tako jer su primijetili da hakeri sve češće koriste alate načinjene isključivo kako bi prepoznavali i iskorištavali ranjivosti u Linuxu.

Primjerice, dok je Windows najčešća meta napada, po pitanju naprednih i konstantnih prijetnji (APT - advanced persistent threats), Linux se nalazi na vrhu. Jer, serveri velikih i srednjih organizacija najčešće su pogonjeni Linuxom pa su potrebni napredniji alati da bi se "probilo" do njih. Uz to, potrebno je konstantno napadati da bi se postigao uspjeh.

Naravno, ako ćemo cjepidlačiti, krajnji korisnici oduvijek su koristili Linux, čak i kad nisu znali. Jer, mnoge SaaS aplikacije su bazirane na Linuxu, baš kao i mnoge najpopularnije web stranice danas. No, sama potreba za nekim od Linux rješenja na samim računalima nije nikad bila na razinama od kojih bi se ikome zavrtjelo u glavi.

Tako nešto se posljednjih godina promijenilo pa su hakeri odlučili promijeniti pristup te uložiti dodatni trud u napade jer smatraju da bi im se to moglo itekako isplatiti.

U konačnici, najbolji su hakeri prepoznali potencijal u otvorenom okruženju kao što je ono koje njeguje i zagovara Linux. Ranjivosti je mnogo, potencijalna šteta je enormna i sigurnost nije na razini kao kod sustava koji su zatvoreniji.

"Što je više očiju, to je svaki bug površniji", rekao je Eric S. Raymond i to se zapravo gleda kao "Linuxov zakon" jer što više ljudi boravi na jednom mjestu i pokušava riješiti jedan problem, to im je šansa za uspjeh veća.

Isto tako je s hakerskim napadima. Što ih je više uključeno u njih, to će lakše pronaći "ulazna vrata" za sve što žele napraviti...