Hakeri mogu prepoznati vašu lozinku prema zvuku tipkovnice

Hakeri mogu prepoznati vašu lozinku prema zvuku tipkovnice

Foto: Fotolia

Hakeri napreduju kako napreduje i zaštita protiv njih, no oduvijek su ipak korak ili dva ispred svake prepreke, što potvrđuje i posljednja studija, prema kojoj hakeri već kroz slušanje tipkanja mogu prepoznati nečiju lozinku.

Zvuči nevjerojatno, ali je istina, a otkrili su to stručnjaci sa Sveučilišta Southern Methodist u Teksasu. Ta nova metoda toliko je uspješna da prepoznaje tipkanje čak i u napunjenim i glasnim prostorima. A sve što treba jest mikrofon s pametnog telefona. Dakle, ako hakeri imaju pristup njemu, to je to.

Jer, svaka tipka ima različite zvučne valove, pa kad se njih secira, lako se utvrdi koju je točno tipku korisnik pritisnuo. Samim time, kad korisnik utpikava lozinku, vrlo je lako odrediti koju je kombinaciju tipki birao, pa se temeljem toga lako i dođe do lozinke i dalje je sve vrlo lako za hakere te iznimno neugodno za njihovu žrtvu.

No, treba znati i da je sve ovo još uvijek samo teorija. Odnosno, barem nije zabilježen slučaj ove vrste hakiranja. Tek su znalci s teksaškog sveučilišta uspjeli pronaći novi način provale u uređaje, što će uvelike pomoći proizvođačima pametnih telefona da se prilagode pa promjene ovaj detalj, da se slučajno ne bi korisnici dovodili u nepotrebnu opasnost.

Ili, korisnici bi se mogli početi potpuno okretati biometriji, od otisaka prsta do prepoznavanj lica i oka. Utipkavanje lozinki ionako je samo po sebi iznimno sporno već neko vrijeme i metoda je kojom se hakeri itekako vole poigrati da bi došli do onoga što su naumili u svom prljavom planu.

A kako uopće hakeri mogu doći do mikrofona? Pa jednostavno, dovoljno je dozvoliti određenoj aplikaciji pristup mikrofonu, kao što nije rijetkost i to je sve. Dakle, ako korisnik preuzme sumnjivu aplikaciju i dozvoli pristup mikrofonu, to je onda to, hakeri imaju sve što im treba za daljnje korake...

Također, sve ovo izvedivo je i na laptopima!

Još iz kategorije

Igor Rudan otvara 21. CARNET-ovu konferenciju za korisnike

Igor Rudan otvara 21. CARNET-ovu konferenciju za korisnike

23.09.2019. komentiraj

CARNET-ova konferencija za korisnike okupit će, od 6. do 8. studenoga, više od 1200 nastavnika, učitelja, ravnatelja, obrazovnih stručnjaka i IKT profesionalaca te drugih sudionika iz obrazovnog sustava, a otvara ju Igor Rudan.

Završen još jedan Weekend Media Festival

Završen još jedan Weekend Media Festival

22.09.2019. komentiraj

I ove godine u vrijeme kada ljeto polako ustupa mjesto jeseni Rovinj je bio mjesto susreta medijskih profesionalaca, marketingaša i PR-ovaca na još jednom i to dvanaestom po redu Weeken Media Festivalu. A brojke su impresivne.

Kuda idu mediji, a kamo ide glazba, a kamo mi uopće

Kuda idu mediji, a kamo ide glazba, a kamo mi uopće

22.09.2019. komentiraj

Nikad se nisam bojala, pjevala sam pjesme koje nitko ne bi pjevao, poručila je Severina Kojić na jednom od najposjećenijih panela Tko to tamo peva: Novi val glazbenih trendova u regiji na kojem se raspravljalo o novom glazbenom žanru, kombinaciji folka i hip-hopa, koji je pokorio cijelu regiju. Uz Severinu, na panelu su sudjelovali i Tonči Huljić, Relja Milanković Reksona i Stefan Đurić Rasta.