Hakeri mogu prepoznati vašu lozinku prema zvuku tipkovnice

Hakeri mogu prepoznati vašu lozinku prema zvuku tipkovnice

Foto: Fotolia

Hakeri napreduju kako napreduje i zaštita protiv njih, no oduvijek su ipak korak ili dva ispred svake prepreke, što potvrđuje i posljednja studija, prema kojoj hakeri već kroz slušanje tipkanja mogu prepoznati nečiju lozinku.

Zvuči nevjerojatno, ali je istina, a otkrili su to stručnjaci sa Sveučilišta Southern Methodist u Teksasu. Ta nova metoda toliko je uspješna da prepoznaje tipkanje čak i u napunjenim i glasnim prostorima. A sve što treba jest mikrofon s pametnog telefona. Dakle, ako hakeri imaju pristup njemu, to je to.

Jer, svaka tipka ima različite zvučne valove, pa kad se njih secira, lako se utvrdi koju je točno tipku korisnik pritisnuo. Samim time, kad korisnik utpikava lozinku, vrlo je lako odrediti koju je kombinaciju tipki birao, pa se temeljem toga lako i dođe do lozinke i dalje je sve vrlo lako za hakere te iznimno neugodno za njihovu žrtvu.

No, treba znati i da je sve ovo još uvijek samo teorija. Odnosno, barem nije zabilježen slučaj ove vrste hakiranja. Tek su znalci s teksaškog sveučilišta uspjeli pronaći novi način provale u uređaje, što će uvelike pomoći proizvođačima pametnih telefona da se prilagode pa promjene ovaj detalj, da se slučajno ne bi korisnici dovodili u nepotrebnu opasnost.

Ili, korisnici bi se mogli početi potpuno okretati biometriji, od otisaka prsta do prepoznavanj lica i oka. Utipkavanje lozinki ionako je samo po sebi iznimno sporno već neko vrijeme i metoda je kojom se hakeri itekako vole poigrati da bi došli do onoga što su naumili u svom prljavom planu.

A kako uopće hakeri mogu doći do mikrofona? Pa jednostavno, dovoljno je dozvoliti određenoj aplikaciji pristup mikrofonu, kao što nije rijetkost i to je sve. Dakle, ako korisnik preuzme sumnjivu aplikaciju i dozvoli pristup mikrofonu, to je onda to, hakeri imaju sve što im treba za daljnje korake...

Također, sve ovo izvedivo je i na laptopima!

Još iz kategorije

Realan rast plaća šestu godinu zaredom

Realan rast plaća šestu godinu zaredom

21.02.2020. komentiraj

U prosincu prošle godine nastavljena je tendencija rasta plaća uz dinamičnije kretanje bruto plaće u odnosu na neto plaću tijekom cijele prošle godine. Tako je prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama iznosila 6.559 kuna, što je 23 kune više nego u studenom te 297 kuna ili 4,7% više nego u prosincu 2018. godine. Istodobno je bruto plaća na mjesečnoj razini smanjena za tri kune, na iznos od 8.874 kune, dok je na godišnjoj razini ona porasla za 405 kuna ili za 4,8%. Pri rastu potrošačkih cijena od 1,4% realan godišnji rast plaća bio je nešto niži i iznosio je 3,3% kod neto i 3,4% kod bruto plaće.

INFOGRAFIKA: Netflix gazi klasičnu televizju količinom sadržaja

INFOGRAFIKA: Netflix gazi klasičnu televizju količinom sadržaja

20.02.2020. komentiraj

Netflix je u 2019. predstavio 371 novih filmova i TV emisija, što je 50 posto više no u 2018. i tolika količina sadržaja nadmašila je sve ono što je američka televizija u cjelini uspjela prije 2006.

U Beču nastaje jedan od najmodernijih obrazovnih kompleksa u Europi

U Beču nastaje jedan od najmodernijih obrazovnih kompleksa u Europi

20.02.2020. komentiraj

Jedan od najvećih europskih projekata urbanog razvoja koji se provodi u bečkoj gradskoj četvrti „Seestadt Aspern” pobuđuje interes brojnih međunarodnih stručnjaka. Radi se o novom urbanom središtu koje je primjer najbolje prakse u području istraživanja energetski učinkovitog urbanog planiranja. Izgrađeno je na temelju inovativnih i „pametnih” koncepata, a uskoro će biti bogatije za još jedan obrazovni kompleks.