Hakeri mogu prepoznati vašu lozinku prema zvuku tipkovnice

Hakeri mogu prepoznati vašu lozinku prema zvuku tipkovnice
Fotolia

Hakeri napreduju kako napreduje i zaštita protiv njih, no oduvijek su ipak korak ili dva ispred svake prepreke, što potvrđuje i posljednja studija, prema kojoj hakeri već kroz slušanje tipkanja mogu prepoznati nečiju lozinku.

Zvuči nevjerojatno, ali je istina, a otkrili su to stručnjaci sa Sveučilišta Southern Methodist u Teksasu. Ta nova metoda toliko je uspješna da prepoznaje tipkanje čak i u napunjenim i glasnim prostorima. A sve što treba jest mikrofon s pametnog telefona. Dakle, ako hakeri imaju pristup njemu, to je to.

Jer, svaka tipka ima različite zvučne valove, pa kad se njih secira, lako se utvrdi koju je točno tipku korisnik pritisnuo. Samim time, kad korisnik utpikava lozinku, vrlo je lako odrediti koju je kombinaciju tipki birao, pa se temeljem toga lako i dođe do lozinke i dalje je sve vrlo lako za hakere te iznimno neugodno za njihovu žrtvu.

No, treba znati i da je sve ovo još uvijek samo teorija. Odnosno, barem nije zabilježen slučaj ove vrste hakiranja. Tek su znalci s teksaškog sveučilišta uspjeli pronaći novi način provale u uređaje, što će uvelike pomoći proizvođačima pametnih telefona da se prilagode pa promjene ovaj detalj, da se slučajno ne bi korisnici dovodili u nepotrebnu opasnost.

Ili, korisnici bi se mogli početi potpuno okretati biometriji, od otisaka prsta do prepoznavanj lica i oka. Utipkavanje lozinki ionako je samo po sebi iznimno sporno već neko vrijeme i metoda je kojom se hakeri itekako vole poigrati da bi došli do onoga što su naumili u svom prljavom planu.

A kako uopće hakeri mogu doći do mikrofona? Pa jednostavno, dovoljno je dozvoliti određenoj aplikaciji pristup mikrofonu, kao što nije rijetkost i to je sve. Dakle, ako korisnik preuzme sumnjivu aplikaciju i dozvoli pristup mikrofonu, to je onda to, hakeri imaju sve što im treba za daljnje korake...

Također, sve ovo izvedivo je i na laptopima!