Hacking Night 2013: okušajte se u etičkom hakiranju

Hacking Night 2013: okušajte se u etičkom hakiranju

Svi zaljubljenici u računalnu sigurnost, entuzijaste, studente, mlade te ozbiljne etičke hakere, stručnjake za informacijsku sigurnost i računalne forenzičare pozvani su da se pridruže na cjelovečernjem natjecanju koje nosi naziv Hacking Night 2013 i okušaju u etičkom hakiranju poslužiteljske infrastrukture.  Ovo se natjecanje održava drugu godinu za redu te ga organiziraju tvrtka Perpetuum Mobile i INFIGO IS u suradnji sa Visokim učilištem Algebra – Visokom školom za primijenjeno računarstvo.

Hacking Night 2013 je događaj koji je dio inicijative Nacionalnog ICT tjedna, u sklopu kojeg su otvorene prijave za natjecatelje putem web-stranica, a sam će se događaj održati u petak, 10. svibnja 2013. g, u prostorima Visoke škole za primijenjeno računarstvo Algebra, Ilica 242 (ulaz iz Domobranske), u periodu od 18:00 do 01:00 sati navečer.

Radi se o timskom natjecanju čija je svrha promovirati računalnu etiku, informacijsku sigurnost te timski duh. Natjecateljski timovi moraju biti sastavljeni od po tri člana, a cijelo je natjecanje podijeljeno u 10 zanimljivih zadataka. Teme koje očekuju natjecatelje odnose se na područja zaštite i enkripcije podataka, zaštite od curenja podataka (Data Leak Protection), sigurnosti web aplikacija (SQL Injection, Cross Site Scripting ...), općenite sigurnosti aplikacija (Buffer, Heap Overflow), nesigurno implementirane poslužitelje i servise, mrežne ranjivosti i slično.

Internetski kriminal u zadnje je vrijeme postao učestala pojava koja poslovne subjekte i organizacije na kraju skupo košta. Prema istraživanju „Cyber Crime Study 2012“, koje je proveo Ponemon Institute u Americi, na uzorku od 56 američkih kompanija pokazalo se kako njihov prosječan godišnji trošak za borbu protiv internetskog kriminala iznosi 8,9 milijuna dolara. Studija je pokazala kako se ti napadi najčešće odnose na kriminalne aktivnosti koje se provode putem Interneta: od krađe intelektualnog vlasništva, hvatanja privatnih podataka poput bankovnih računa, izrade i distribucije virusa do ometanja kritičnih nacionalnih infrastruktura.

Hrvatska samo što nije ušla u Europsku Uniju, no poslovna zajednica i građani još uvijek su nedovoljno informirani o problemima internetskog kriminala. Većina sistemskih administratora i inženjera nije dobro upoznata s tehnologijama kojima se koriste hakeri, koje su sve kompleksnije i sofisticiranije.

„Cilj Hacking Night natjecanja jest pružiti sudionicima mogućnost isprobavanja njihovih hakerskih vještina u kontroliranom okruženju, na prikazu vježbe, s dozvolom. Sudionici će se upoznati s najčešćim sigurnosnim problemima te iz prve ruke isprobati koliko je iskorištavanje sigurnosnih propusta i dolazak do osjetljivih informacija jednostavan ili kompliciran. Primijenjena znanja moći će dalje iskoristiti i za unaprjeđenje zaštite vlastitih resursa.“, istakao je Bojan Ždrnja, konzultant za informacijsku sigurnost tvrtke INFIGO IS.

Natjecateljima će u sklopu događanja biti osigurana i dodijeljena potrebna  infrastruktura na kojoj će se odvijati testiranja ranjivosti, međutim natjecatelji i timovi moraju donijeti vlastita prijenosna računala i vanjsku mrežnu opremu (npr. mrežne adaptere), s prethodno instaliranim softverima za koje smatraju da su im potrebni. Internetska bežična mreža je osigurana u prostorima Visoke škole za primijenjeno računarstvo Algebra, tako da će natjecatelji imati pristup i dodatnim resursima.

„Kod osmišljavanja zadataka za natjecatelje pokušali smo pokriti što širi spektar područja  IT sigurnosti.  Svrha je ovog jedinstvenog natjecanja u Hrvatskoj da do izražaja ne dođu samo trenutno znanje i vještine natjecatelja, već i sposobnost usvajanja i primjene novih vještina. Naime, zadaci su složeni tako da je malo vjerojatno da su se članovi pojedinog natjecateljskog tima bavili baš svim tim područjima.“, pojasnio je Zlatan Morić, Certified Ethical Hacker i trener u Algebri.

U sklopu natjecanja sudionike očekuju zanimljive nagrade te odlična zabava, natjecateljska atmosfera i cjelovečernja razmjena znanja, uz osiguranu pizzu i piće.

Još iz kategorije

Comping postao Dell Technologies Platinum Partner

Comping postao Dell Technologies Platinum Partner

20.08.2019. komentiraj

Jedna od vodećih hrvatskih ICT tvrtki Comping, ostvarila je  značajan uspjeh ostvarivši platinum status davatelja rješenja u Dell Technologies Partnerskom programu za 2019. godinu. Ulaskom u Dell Technologies Partnerski program, Comping svojim korisnicima sada može ponuditi još širu paletu bitnih infrastrukturnih rješenja kako bi izgradili svoju digitalnu budućnost, transformirali IT i zaštitili svoju najvažniju imovinu – informacije. Temeljem uspješno postavljenog plana, odnosno certificiranja te uspješnih prodajnih rezultata, Comping je ispunio sve preduvjete, ali i poslovne zahtjeve za dobivanjem jednog od najviših statusa.

EU bi trebala zabraniti masovno praćenje građana umjetnom inteligencijom

EU bi trebala zabraniti masovno praćenje građana umjetnom inteligencijom

20.08.2019. komentiraj

Grupa stručnjaka za politička pitanja Europske unije predložila je zabranu korištenja umjetne inteligencije u svrhu nadzora i “bodovanja pojedinaca” zato što smatraju kako to uključuje prikupljanje podataka građana, a tako nešto samo po sebi otvara pitanja etičnosti i morala.

Brendovi još uvijek nedovoljno iskorištavaju gaming u promotivne svrhe

Brendovi još uvijek nedovoljno iskorištavaju gaming u promotivne svrhe

20.08.2019. komentiraj

Zaljubljenici u video igre iznimno su odani i vjerni konzumenti jer strast prema igrama s godinama se samo povećava, a kako se povećava, tako je i interes za konzumaciju dalekosežniji, no brendovi to nikako ne prepoznaju pa ostaju “kratkih rukava”, a mogli bi uprihoditi podosta novca ukoliko bi im strategija bila adekvatna.