Gubi li Google kontrolu nad Android ekosustavom?

Gubi li Google kontrolu nad Android ekosustavom?

Prema nedavnom izvješću, koje je objavio ABI Research,stvari za Google nisu nimalo bajne i mogao bi izgubiti kontrolu nad Android ekosustavom, unatoč tome što je Android nastavio svoju dominaciju na globalnom tržištu u četvrtom kvartalu. U istraživanju se navodi da različite verzije Android sustava koje su popularne u Aziji ne sadrže Googleove aplikacije, čime Google gubi na prihodima od oglasa.

Istraživačka kompanija navodi da je u četvrtom kvartalu isporučeno više od 280 milijuna pametnih telefona, od čega je 77 posto Android uređaja. Međutim, od oko 221,5 milijuna isporučenih Android uređaja, samo 150,4 milijuna uređaja ima Googleove aplikacije, dok ostalih 71, 1 milijun uređaja koristi dorađene verzije Android sustava koje nemaju Google aplikacije.

Poprilično je šokantno da jedan na svaka tri isporučena Android uređaja u četvrtom kvartalu, nema predinstalirane Google aplikacije.

Usporedbe radi, u četvrtom kvartalu 2012. godine isporučeno je 146,7 milijuna Android uređaja od čega je 116,7 milijuna uređaja imalo Google aplikacije, dok ostalih 30 milijuna isporučenih uređaja nije imalo.

Broj Android uređaja bez Google aplikacija dosegao je udio od 25 posto u ukupnoj prodaji pametnih telefona u četvrtom kvartalu 2013. godine, te su uređaji s prepravljenim Android sustavom zabilježili do sada najveći rast od 137 posto u odnosu na prethodnu godinu, a sve zahvaljujući povećanoj prodaji na azijskim tržištima. Zastupljenost Googleovog Android OS-a je u međuvremenu porasla za 29 posto, te čini udio od 52 posto u ukupnoj prodaji smartphone uređaja.

Rast AOSP (Android Open Source Project) uređaja predstavlja veliku prijetnju Googleu, jer AOSP uređaji ne nude korisnicima Googleove servise, što utječe na Googleovu mogućnost monetiziranja Android ekosustava.

Još iz kategorije

Najviše se bojimo smanjenja plaća i gubitka posla, ulaganje u znanje najisplativije

Najviše se bojimo smanjenja plaća i gubitka posla, ulaganje u znanje najisplativije

03.06.2020. komentiraj

Pandemija je utjecala na živote građana i donijela nam drugačiju svakodnevicu, a to pokazuje i istraživanje koje je proveo Media Val u suradnji s Ipsosom prema kojem građani u ovim vremenima prije svega teže jednostavnijem životu, osjećaju mira, spokoja i sigurnosti.

Developeri računalnih igara morat će sami prijaviti igre u GeForce Now

Developeri računalnih igara morat će sami prijaviti igre u GeForce Now

03.06.2020. komentiraj

Potaknuta iznimnom popularnosti svoje GeForceNow cloud gaming usluge, Nvidia je odlučila promijeniti pravila korištenja za developere i izdavače te odredila da se moraju uključiti (eng. opt in) u platformu kako bi mogli na njoj imati svoje naslove.

Traži se rješenje s leasing kućama jer bez njih prijevoznici neće opstati

Traži se rješenje s leasing kućama jer bez njih prijevoznici neće opstati

03.06.2020. komentiraj

Glas poduzetnika i Inicijativa povremenog prijevoza putnika (PPP) već su upozoravali kako leasing kuće u Hrvatskoj nisu adekvatno reagirale na novonastalu situaciju uzrokovanu pandemijom koronavirusa te svojim postupanjem dovode u pitanje opstanak cijele turističke grane povremenog prijevoza putnika. Na preporuke HANFA-e i Ministarstva turizma, neke od leasing kuća su se oglušile, što je zaista veliki problem jer svi trebaju maksimalno pomoći u ovoj situaciji i to jedni drugima kvalitetnim rješenjima.