Gubi li Google kontrolu nad Android ekosustavom?

Gubi li Google kontrolu nad Android ekosustavom?

Prema nedavnom izvješću, koje je objavio ABI Research,stvari za Google nisu nimalo bajne i mogao bi izgubiti kontrolu nad Android ekosustavom, unatoč tome što je Android nastavio svoju dominaciju na globalnom tržištu u četvrtom kvartalu. U istraživanju se navodi da različite verzije Android sustava koje su popularne u Aziji ne sadrže Googleove aplikacije, čime Google gubi na prihodima od oglasa.

Istraživačka kompanija navodi da je u četvrtom kvartalu isporučeno više od 280 milijuna pametnih telefona, od čega je 77 posto Android uređaja. Međutim, od oko 221,5 milijuna isporučenih Android uređaja, samo 150,4 milijuna uređaja ima Googleove aplikacije, dok ostalih 71, 1 milijun uređaja koristi dorađene verzije Android sustava koje nemaju Google aplikacije.

Poprilično je šokantno da jedan na svaka tri isporučena Android uređaja u četvrtom kvartalu, nema predinstalirane Google aplikacije.

Usporedbe radi, u četvrtom kvartalu 2012. godine isporučeno je 146,7 milijuna Android uređaja od čega je 116,7 milijuna uređaja imalo Google aplikacije, dok ostalih 30 milijuna isporučenih uređaja nije imalo.

Broj Android uređaja bez Google aplikacija dosegao je udio od 25 posto u ukupnoj prodaji pametnih telefona u četvrtom kvartalu 2013. godine, te su uređaji s prepravljenim Android sustavom zabilježili do sada najveći rast od 137 posto u odnosu na prethodnu godinu, a sve zahvaljujući povećanoj prodaji na azijskim tržištima. Zastupljenost Googleovog Android OS-a je u međuvremenu porasla za 29 posto, te čini udio od 52 posto u ukupnoj prodaji smartphone uređaja.

Rast AOSP (Android Open Source Project) uređaja predstavlja veliku prijetnju Googleu, jer AOSP uređaji ne nude korisnicima Googleove servise, što utječe na Googleovu mogućnost monetiziranja Android ekosustava.