MWC 2024

GSMA očekuje snažan utjecaj širenja mobilnog ekosustava

GSMA očekuje snažan utjecaj širenja mobilnog ekosustava
Dražen Tomić / Tomich Productions

Tijekom uvodne riječi MWC 2024., glavni direktor GSMA-e Mats Granryd istaknuo je sve veću raznolikost šireg mobilnog ekosustava. Rekao je da to odražavaju sudionici MWC-a i da je ključno za pronalaženje novih puteva rasta i inovativnih modela ulaganja.

Granryd je naglasio da je više od polovice sudionika sada izvan mobilnog sektora. To pokazuje, dodao je, da to više nije samo jedna industrija zastupljena u Barceloni. "Dok se suočavamo s budućnošću, rast će doći zajedničkim radom u različitim industrijama, inovacijama i nastavkom izazivanja statusa quo", naglasio je.

U sljedećih šest godina predviđa se da će podatkovni promet pametnih telefona porasti četiri puta na globalnoj razini, što zahtijeva značajna ulaganja kako bi se osiguralo da mreže mogu držati korak s rastućom potražnjom. Od sada do 2030. operateri će potrošiti procijenjenih 1,5 trilijuna dolara na svoje mreže, pri čemu će više od 90 posto potrošiti na 5G.

Međutim, naznačio je da je rast prihoda od mobilnih uređaja pao, što je crvena linija. "Ovo je ključno vrijeme za nas i moramo pronaći inovativne načine za poticanje rasta i smanjenje investicijskog jaza." Dobra je vijest, rekao je Granryd, da industrija počinje iskorištavati mogućnosti 5G i samostalnog 5G, s 5G-Advanced na horizontu.

Okrećući se prilici AI, rekao je da se industrija mora uskladiti kako bi etički razvijala i koristila tehnologiju za dobrobit ljudi i planeta te također poduzeti korake za premošćivanje jaza u usvajanju AI.