Grafičke Linux aplikacije stižu u Windows SubSystem za Linux

Grafičke Linux aplikacije stižu u Windows SubSystem za Linux
DepositPhotos

Izvršni direktor (CEO) Microsofta Satya Nadella najavio je na Microsoft Build 2020 virtualnoj konferenciji za developere da će Windows Subsystem za Linux (WSL) 2.0 uskoro podržavati Linux GUI i aplikacije.

Taj dan bliži je nego ikad prije jer je i na nedavnoj X.Org Developers konferenciji (XDC) Microsoftov voditelj developera Steve Pronovost otkrio da Microsoft omogućava grafičke Linux aplikacije unutar WSL-a.

Naime, iako je oduvijek moguće pokretati Linuxove grafičke programe kao GIMP grafički editor, Evolution e-mail klijent i LibreOffice na WSL-u, to nije bilo lako za izvesti. Trebalo je instalirati X Windows display server treće strane, kao što je VcXsrv Windows X Server na Windows 10 operativnom sustavu, zatim obaviti "tuning" Windowsa i Linuxa kako bi radili zajedno kako treba...

Ubuduće, sve će biti lakše jer Microsoft je dostavio Wayland display server na WSL. Riječ je o najpopularnijem X Windows kompatibilnom serveru i u WSL2 povezuje grafičke Linux aplikacije kroz Remote Desktop Protocol (RDP) vezu s glavnim Windows displayem. To znači da je moguće pokretati Linux i Windows GUI aplikacije simultano na jednom zaslonu.

Upućeni su sve ovo očekivali čim se prošle godine pojavio WSL2. Jer, to je bilo prvi put da se kroz Windows uključio pravi Linux kernel, što je značilo da se uz njega može pokretati još Linuxova softvera na Windows operativnom sustavu, i to s boljim performansama nego što je bio slučaj na WSL1.

Bilo je to prvi put da se Linux uključio kao komponenta unutar Windowsa i to je ogromna stvar s ogromnim potencijalom, koji se ispunjava iz mjeseca u mjesec, a podrška za Linux GUI i aplikacije svakako predstavlja upravo to - ispunjenje dijela ogromnog potencijala!

Također, ovime se dodatno briše nekadašnji jaz između ljubitelja ovih operativnih sustava, ali i između tih dviju kompanija...