Gradovi su nove države

Gradovi su nove države
Fotolia

Prema novom izvještaju međunarodne komunikacijske agencije Grayling,  gradovi sve češće preuzimaju primat pred državama i postaju ključne točke fokusa marketinških i komunikacijskih stručnjaka. Glavni razlog fokusa na gradove je upravo njihova rastuća ekonomska i kulturološka moć. Grayling je analizirao što ovakav razvoj znači za rad na području odnosa s javnošću i komunikacija.

U izvještaju pod nazivom Nove države (New nations) naglasak je na uvidu u ono što pokreće gradove. Ovo istraživanje odgovara na sljedeća pitanja: gdje se nalaze kreatori trendova i novac, kao i na koji način  marketinški stručnjaci mogu osigurati povrat investicija ako se usmjere na gradove.

U svakom gradu postoji određen ekosistem moći i utjecaja

Ovaj izvještaj identificira četiri točke utjecaja koje su zajedničke većini gradova, ispituje značaj moći i utjecaja koje one imaju jedne na druge, kao i utjecaj koje imaju na same stanovnike. Ta četiri ključna čvorišta utjecaja i moći u gradovima su mediji, influenceri, gradske vlasti i posebne interesne skupine:

Mediji - rad medija je i ostaje važan - unatoč digitalnoj transformaciji, medijske kuće zadržavaju značajan utjecaj kako na nacionalnoj tako i na lokalnoj razini. Digitalni mediji otvaraju nove mogućnosti putem individualnog mikro-targetiranja.

Interesne skupine - svaki grad ima svoje zasebne interesne skupine. Neke od njih su uhodane te dobro organizirane, druge neformalnije i nestalne, ali sve imaju veliki utjecaj te ih ne treba ignorirati.

Gradske vlasti - zbog njihove ekonomske superiornosti, veliki gradovi imaju i velik politički utjecaj. Gradonačelnici diljem svijeta imaju značajan potencijal moći te kontroliraju sudbinu velikih širenja gradova od osmišljavanja javnog prostora do politike stranih ulaganja.

Influenceri - možete ih voljeti ili mrziti, ali influnceri su tu da ostanu. Ljudska želja za uzorima poput „ti i ja“ vodi do povećanja „mikro-influencera“ posebice u gradovima. Njihova povezanost sa zajednicom doživljava se iskrenom i autentičnom te im omogućava veliki utjecaj u grupi.

„Odnos snaga ovih utjecaja razlikuje se od grada do grada. Pokušaj da se sa što manjim budžetima komunicira na više različitih kanala dovodi do rasplinjavanja poruke i ne donosi rezultate. Komunikacijski i marketinški stručnjaci moraju prepoznati moć koju u sebi nose ‘nove države’ i shvatiti na koji način mogu koristiti različite izvore utjecaja u svom poslu. Komunikacijski stručnjaci, dakle, moraju biti podjednako upoznati s djelovanjem mikro-influencera, kao i tradicionalnih interesnih skupina iz svog okruženja.“, izjavila je Nataša Trslić Štambak direktorica tvrtke Grayling za jugoistočnu Europu.

Prema previđanjima Ujedinjenih naroda u 2016. godini, gradovi će rasti još brže a više od polovice stanovništva već živi u gradovima. Od 2030. godine ta brojka će se popeti na dvije trećine. Do tada će biti deset puta više mega-gradova, odnosno gradova s više od 10 milijuna stanovnika. Gledano s ekonomske strane to znači da će do 2025. godine 60 posto ukupnog globalnog ekonomskog outputa biti generirano u gradova.

„Iako smo mi u Hrvatskoj daleko od tih mega-gradova, brandovi, tvrtke i njihovi komunikacijski stručnjaci moraju reagirati na ovaj urbani razvoj kako bi ostali relevantni,“ dodala je Nataša Trslić Štambak.