Građani jednoglasni: treba smanjiti broj ministarstava, ali i broj zaposlenika

Građani jednoglasni: treba smanjiti broj ministarstava, ali i broj zaposlenika

Foto: DepositPhotos

Prema najavama koje pristižu iz Vlade, premijer Andrej Plenković spajanjem  dijela postojećih ministarstava u veće resore planira smanjiti ukupan broj ministarstava.

Sasvim očekivano, najavljeno rješenje je uz brojne zagovornike dobilo i ponekog neistomišljenika, a portal MojPosao je kroz anketu u kojoj je sudjelovalo gotovo 700 ispitanika doznao što o procesu smanjenja broja ministarstava misle građani.

Svako smanjivanje državne administracije je pozitivno

Prema rezultatima ankete, građani su poprilično jednoglasni, njih 90% smatra da treba smanjiti broj ministarstava, ali i umanjiti broj zaposlenika u njima, odnosno da samo spajanje ministarstava u zajedničke resore nije dovoljno.

Prema mišljenju velike većine, država je prevelik i preskup aparat kojeg nema tko financirati. Izdvojili smo neke od komentara sudionika ankete:

„Mora se drastično smanjiti državni aparat koji troši novce iz proračuna na plaće!“

„Svako smanjivanje državne administracije je pozitivno“

„Preskupa država uništava gospodarstvo svojim nametima koje realno gospodarstvo ne može financirati jer ne može generirati toliki profit koji će biti dostatan za financiranje tako skupe države. Drugi razlog je što se mora povećati efikasnost javnog sektora koji sa ovolikim brojem zaposlenika tvori ogromnu hijerarhiju koja je opet zbog svoga opsega disfunkcionalna i koči bilo kakav gospodarski napredak. Treći razlog je što država ima veliki broj radne snage koja je potpuno beskorisna na tržištu rada jer zbog opisa poslova koje radi (odnosno praktički ništa ne radi) nema nikakvih znanja i vještina da bi bila korisna na tržištu rada. Kada ih se ostavi bez posla biti će prisiljeni ulagati u sebe prekvalificirati se za one djelatnosti za koje postoji stvarna potreba. To će u konačnici dovesti do kvalificiranije radne snage od koje će cjelokupno gospodarstvo imati koristi“, u svojim komentarima ističu naši ispitanici.

Dio građana protivi se smanjenju broja zaposlenih

Manji dio ispitanika (5%) smatra kako bi se neka ministarstva mogla ukinuti ili pripojiti, ali da ne bi trebalo dirati broj zaposlenika u njima.

Također, ukupno 5% ispitanika misli kako broj ministarstava ne bi trebalo dirati jer, kako kažu, ukoliko broj zaposlenika ostane isti, onda se praktički ništa ne mijenja, samo je dodatni trošak pripajanja.

Ispitanici koji smatraju da ne bi trebalo dirati ni broj ministarstava ni broj zaposlenika u njemu pitaju se praktično pitanje: gdje bi ti zaposlenici radili ukoliko bi dobili otkaz i dodaju kako im nije prihvatljiva činjenica da ti ljudi ništa ne rade, a dobivaju naknadu.

Još iz kategorije

Hrvatskoj dvostruko više novca iz EU proračuna

Hrvatskoj dvostruko više novca iz EU proračuna

05.08.2020. komentiraj

Završetkom pregovora o proračunu i financijskoj budućnosti EU Hrvatska je dobila 22 milijarde eura što je dvostruko više u odnosu na prošli financijski okvir. Ukupan iznos od 22 milijarde eura za narednu financijsku perspektivu gotovo je dvostruko veći od iznosa u prethodnoj financijskoj perspektivi, u kojoj je na raspolaganju bilo 10,7 milijardi eura.

Tomislav Lukačević je novi direktor Bolta u Hrvatskoj

Tomislav Lukačević je novi direktor Bolta u Hrvatskoj

04.08.2020. komentiraj

Poziciju novog direktora Bolta u Hrvatskoj, vodeće europske platforme za pružanje usluge prijevoza na zahtjev, preuzeo je Tomislav Lukačević. Svoju karijeru u Boltu započeo je na poziciji specijalista za operativne poslove 2018. godine, odmah na samom početku kada je tvrtka tek ulazila na tržište i bila poznata pod tadašnjim imenom Taxify. Pokrenuo je poslovanje u Hrvatskoj s još dvoje specijalista, a nakon vrlo kratko vremenskog perioda promoviran je na poziciju menadžera za operativne poslove. A danas će na novoj poziciji upravljati cjelokupnim poslovanjem vožnji na zahtjev i koordinirati aktivnosti sa središnjicom u Estoniji.

Hrvatska na prvom mjestu u EU po padu prodaje novih vozila u prvoj polovici 2020.

Hrvatska na prvom mjestu u EU po padu prodaje novih vozila u prvoj polovici 2020.

04.08.2020. komentiraj

Podaci agencije Promocija Plus pokazuju da je Hrvatska na prvom mjestu u EU po padu prodaje novih vozila u prvoj polovici 2020. Pandemija koronavirusa pokosila je kompletno automobilsko tržište Unije, a najviše su stradale zemlje naslonjene na turizam.