Grad Zagreb sprema se za blockchain - ide odabir konzultanta u natječaju vrijednom 1,5 milijuna kuna

Grad Zagreb sprema se za blockchain - ide odabir konzultanta u natječaju vrijednom 1,5 milijuna kuna
DepositPhotos

Procijenjena vrijednost nabave koja je definirana kao „Primjena blockchain tehnologije u poslovnim procesima Grada Zagreba“ iznosio je 1,5 milijuna kuna, a rok predaje bio je 25. siječnja. Na natječaj su se javile tri tvrtke i to po redoslijedu prijave Omega Software, Deloitte savjetodavne usluge i IT Sistemi - Nove tehnologije.

Zapravo se radi o strategiji upotrebe blockchain tehnologije, a Grad Zagreb bi odluku trebao donijeti u roku od tri mjeseca nakon čega počinje teći rok od četiri mjeseca u kojem mu mora biti dostavljena konačna strategija. Prema njoj bi se trebali digitalizirati sustavi i uvesti blockchain u upravljanje dokumentima od njihova stvaranja do trajnog pohranjivanja u digitalnu arhivu.

Najskuplja ponuda je ona Omega Softwarea i to 1,48 milijuna kuna, tek nešto niža bila je ponuda IT Sistemi - Nove Tehnologije i to 1,469 milijuna kuna. Najniža ponuda bila je ona tvrtke Deloitte savjetodavne usluge 965,09 tisuća kuna. Sada preostaje povjerenstvu Grada Zagreba da procijeni sve ponude i donese konačnu odluku o odabiru ponuđača.

Grad Zagreb kada je raspisivao natječaj tražio je način kako osigurati arhivu dokumenata u elektronskom obliku uz korištenje blockchain tehnologije kao alata koji će osigurati kredibilnost elektronskih dokumenata. Naime, gradska je procjena da neće biti moguće dugotrajno i sigurno čuvati dokumentaciju i dokazati nepromjenjivost dokumenata i to prije svega jer zakonska regulativa za neke dokumente govori o dugotrajnom čuvanju a digitalni potpis, certifikat ili nešto drugo imaju ograničeno vrijeme validnosti. Kod papirnate dokumentacije to nije slučaj, no kako svi teže digitalizaciji u ovom trenutku blockchain se čini kao najbolje rješenje.