Grad Zagreb sprema se za blockchain – ide odabir konzultanta u natječaju vrijednom 1,5 milijuna kuna

Grad Zagreb sprema se za blockchain – ide odabir konzultanta u natječaju vrijednom 1,5 milijuna kuna

Foto: DepositPhotos

Procijenjena vrijednost nabave koja je definirana kao „Primjena blockchain tehnologije u poslovnim procesima Grada Zagreba“ iznosio je 1,5 milijuna kuna, a rok predaje bio je 25. siječnja. Na natječaj su se javile tri tvrtke i to po redoslijedu prijave Omega Software, Deloitte savjetodavne usluge i IT Sistemi – Nove tehnologije.

Zapravo se radi o strategiji upotrebe blockchain tehnologije, a Grad Zagreb bi odluku trebao donijeti u roku od tri mjeseca nakon čega počinje teći rok od četiri mjeseca u kojem mu mora biti dostavljena konačna strategija. Prema njoj bi se trebali digitalizirati sustavi i uvesti blockchain u upravljanje dokumentima od njihova stvaranja do trajnog pohranjivanja u digitalnu arhivu.

Najskuplja ponuda je ona Omega Softwarea i to 1,48 milijuna kuna, tek nešto niža bila je ponuda IT Sistemi – Nove Tehnologije i to 1,469 milijuna kuna. Najniža ponuda bila je ona tvrtke Deloitte savjetodavne usluge 965,09 tisuća kuna. Sada preostaje povjerenstvu Grada Zagreba da procijeni sve ponude i donese konačnu odluku o odabiru ponuđača.

Grad Zagreb kada je raspisivao natječaj tražio je način kako osigurati arhivu dokumenata u elektronskom obliku uz korištenje blockchain tehnologije kao alata koji će osigurati kredibilnost elektronskih dokumenata. Naime, gradska je procjena da neće biti moguće dugotrajno i sigurno čuvati dokumentaciju i dokazati nepromjenjivost dokumenata i to prije svega jer zakonska regulativa za neke dokumente govori o dugotrajnom čuvanju a digitalni potpis, certifikat ili nešto drugo imaju ograničeno vrijeme validnosti. Kod papirnate dokumentacije to nije slučaj, no kako svi teže digitalizaciji u ovom trenutku blockchain se čini kao najbolje rješenje.

Još iz kategorije

Ovog proljeća još više megabajta, SMS-ova i minuta za sve Simpa korisnike Glanc opcija

Ovog proljeća još više megabajta, SMS-ova i minuta za sve Simpa korisnike Glanc opcija

25.04.2019. komentiraj

Od 24. travnja Simpa korisnici mogu uživati u još više megabajta, minuta i SMS-ova u Glanc opcijama. Naime, Veliki Glanc od danas sadrži čak 6000 megabajta, Srednji Glanc također 1000 megabajta više no što je to bilo do sad te dodatno više minuta za razgovore, dok korisnici Malog i Najmanjeg Glanca imaju na raspolaganju čak dvostruko više internet prometa uz dodatno povećanje broja jedinica minuta i SMS-ova.  Tako će svi Simpa korisnici, ali i oni koji će to tek postati, uz minimalno povećanje mjesečne naknade za navedene opcije moći bezbrižnije komunicirati s najbližima te dijeliti, uploadati i downloadati još više sadržaja.

PRO PR Vision Manager priznanje dodijeljeno Gordani Kovačević

PRO PR Vision Manager priznanje dodijeljeno Gordani Kovačević

24.04.2019. komentiraj

Ovogodišnja titula PRO PR Vision Manager, koja se već 7 godina dodjeljuje za transparentnost u komunikacijama, uručena je predsjednici Ericssona Nikole Tesle, gospođi Gordani Kovačević jer je ona, kao što stoji u obrazloženju članova komisije „u sklopu procesa rukovođenja, veoma važnu ulogu svih ovih godina posvećivala transparentnoj komunikaciji, koristeći različite tehnike i alate prema svim ciljnim javnostima na iskren, razumljiv i transparentan način, a svojim komunikacijskim porukama inspirirala je poslovnu zajednicu“.

Google: Mobilne aplikacije novih developera će se duže provjeravati

Google: Mobilne aplikacije novih developera će se duže provjeravati

23.04.2019. komentiraj

Odmah nakon što je počeo ograničavati koje Android aplikacije mogu dobiti dopuštenja za uvid u SMS poruke i listu poziva korisnika koji ih postavlja na svoje uređaje, stigla je nova regulativa kojom će se novi developeri nešto duže pregledavati prije nego uspiju postaviti svoj softver na Play Store e-trgovinu aplikacijama.