Grad Zagreb sprema se za blockchain – ide odabir konzultanta u natječaju vrijednom 1,5 milijuna kuna

Grad Zagreb sprema se za blockchain – ide odabir konzultanta u natječaju vrijednom 1,5 milijuna kuna

Foto: DepositPhotos

Procijenjena vrijednost nabave koja je definirana kao „Primjena blockchain tehnologije u poslovnim procesima Grada Zagreba“ iznosio je 1,5 milijuna kuna, a rok predaje bio je 25. siječnja. Na natječaj su se javile tri tvrtke i to po redoslijedu prijave Omega Software, Deloitte savjetodavne usluge i IT Sistemi – Nove tehnologije.

Zapravo se radi o strategiji upotrebe blockchain tehnologije, a Grad Zagreb bi odluku trebao donijeti u roku od tri mjeseca nakon čega počinje teći rok od četiri mjeseca u kojem mu mora biti dostavljena konačna strategija. Prema njoj bi se trebali digitalizirati sustavi i uvesti blockchain u upravljanje dokumentima od njihova stvaranja do trajnog pohranjivanja u digitalnu arhivu.

Najskuplja ponuda je ona Omega Softwarea i to 1,48 milijuna kuna, tek nešto niža bila je ponuda IT Sistemi – Nove Tehnologije i to 1,469 milijuna kuna. Najniža ponuda bila je ona tvrtke Deloitte savjetodavne usluge 965,09 tisuća kuna. Sada preostaje povjerenstvu Grada Zagreba da procijeni sve ponude i donese konačnu odluku o odabiru ponuđača.

Grad Zagreb kada je raspisivao natječaj tražio je način kako osigurati arhivu dokumenata u elektronskom obliku uz korištenje blockchain tehnologije kao alata koji će osigurati kredibilnost elektronskih dokumenata. Naime, gradska je procjena da neće biti moguće dugotrajno i sigurno čuvati dokumentaciju i dokazati nepromjenjivost dokumenata i to prije svega jer zakonska regulativa za neke dokumente govori o dugotrajnom čuvanju a digitalni potpis, certifikat ili nešto drugo imaju ograničeno vrijeme validnosti. Kod papirnate dokumentacije to nije slučaj, no kako svi teže digitalizaciji u ovom trenutku blockchain se čini kao najbolje rješenje.

Još iz kategorije

Popularni alat za kompresiju WinRAR zakrpao sigurnosnu rupu koja se vukla čak 19 godina

Popularni alat za kompresiju WinRAR zakrpao sigurnosnu rupu koja se vukla čak 19 godina

23.02.2019. komentiraj

Popularni alat za kompresiju aplikacija WinRAR, prošlog je mjeseca zakrpao poveći sigurnosni propust, koji je u teoriji omogućavao hakerima postavljanje malwarea na sve verzije softvera unazad 19 godina. Srećom, prošle godine ranjivost je otkrivena od strane Check Point Softwarea i uspješno uklonjena zahvaljujući njegovim stručnjacima.

Prosječna neto plaća za prosinac 6.262 kune

Prosječna neto plaća za prosinac 6.262 kune

22.02.2019. komentiraj

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za prosinac 2018. iznosila je 6 262 kune, što je nominalno niže za 0,1%, a realno više za 0,7% u odnosu na studeni 2018., dok je u odnosu na isti mjesec prethodne godine nominalno viša za 4,8%, a realno za 4%. Medijalna neto plaća za prosinac 2018. iznosila 5 425 kuna, a za cijelu 2018. godinu 5 392 kune.

Pao IT sustav MUP RH - prelazak granice i izdavanje dokumenata usporeni, otežani, a čak i onemogućeni

Pao IT sustav MUP RH - prelazak granice i izdavanje dokumenata usporeni, otežani, a čak i onemogućeni

22.02.2019. komentiraj

Ministarstvo unutarnjih poslova RH obavještava građane da je tijekom današnjeg dana došlo do prekida rada jednog dijela informatičkog sustava MUP-a zbog čega se određeni poslovi odvijaju sporijim tijekom od uobičajenog, odgovorili su na upit ICTbusiness.info što se to događa. Stručne službe Ministarstva užurbano rade na vraćanju sustava u stopostotnu funkciju.