Grad Munchen provodi akciju zamjene XP sustava s Ubuntu Linux sustavom

Grad Munchen provodi akciju zamjene XP sustava s Ubuntu Linux sustavom

Kako Microsoft priprema umirovljenje zastarjelog Windows XP OS-a, Münchenska gradska vlast je i zbog sigurnosnih razloga odlučila u svojim redovima u potpunosti zamijeniti Windows XP s Ubuntu Linux operativnim sustavom, posebice 12.04 verzijom, te također provodi akciju zamjene zastarjelog sustava s novi sustavom među svojim stanovnicima.

Windows XP nekad je bio najpopularniji operativni sustav, a oni najzagriženiji ga još uvijek koriste. Zbog svojih minimalnih sistemskih zahtjeva i širokog raspona podržanih programa korisnici se još uvijek nerado prebacuju na novije operativne sustave poput Windows 7 i 8.

Iako je to „držalo vodu“ do sada, to više neće biti tako nakon travnja 2014, kada Microsoft planira ugasiti podršku za Windows XP nakon 12 punih godina. Oni najzagriženiji i dalje će moći koristiti Windows XP OS, ali više neće biti sigurnosnih nadogradnji što će povećati osjetljivost sustava na maliciozni softver i hakerske napade.

Grad München ne želi da njegova populacija bude ranjiva, stoga su zauzeli poprilično agresivan stav u namjeri da uvjere XP korisnike na prebacivanje na Ubuntu OS. Osim usmjeravanja stanovnika na besplatno preuzimanje Ubuntu sustava putem linka postavljenog na gradskoj web stranici, gradski su dužnosnici distribuirali i 2000 CD-a s open-source sustav u gradske knjižnice.

Valja napomenuti da je gradsko vijeće Münchena još prije deset godina izglasalo zamjenu svih državnih sustava koji su koristili XP sa Ubuntu Linux sustavima, te su u posljednjih 10 godina i uspjeli istisnuti Microsoftov OS iz gradskih računala.

Ubuntu je jedan od najjednostavnijih Linux sustava za instalaciju, no građani Münchena morat će se osloniti na svoje vlastito znanje i izvore s interneta jer grad neće pružati tehničku podršku za sustav, već će ga samo distribuirati.

Ubuntu je općenito sigurniji od Windows OS-a zbog nekoliko razloga. Windows XP radi instalaciju programa s administratorskim ovlastima što automatski omogućuje malicioznom softveru da sam sebi da sve ovlasti bez da se to zatraži od korisnika. Baza Ubuntu korisnika je izrazito mala u usporedbi s brojem korisnika Windows sustava, te se zbog toga hakeri rijetko kada odlučuju na razvijanje i kreiranje malicioznih softvera za Linux sustav.

Naravno, Ubuntu nije potpuno otporan na maliciozni softver, stoga korisnici moraju biti na oprezu isto kao i korisnici bilo kojih drugih sustava, posebice kod surfanja internetom. No, osnovna razlika je u tome da će biti zaštićeni barem do travnja 2017 godine, ako budu redovito ažurirali svoj Ubuntu OS na najnovije verzije.