Zeleni trendovi

Gotovo četvrtina sve električne energije koju kupuje mobilna industrija je obnovljiva

Gotovo četvrtina sve električne energije koju kupuje mobilna industrija je obnovljiva
Shutterstock / Ilustracija

Godišnje izvješće GSMA-e Mobile Net Zero otkrilo je da mobilni operateri ostvaruju opipljive dobitke u kretanju prema nultoj mreži. Prema novim nalazima, gotovo četvrtina električne energije u industriji na globalnoj razini sada se kupuje iz obnovljivih izvora. To predstavlja značajno povećanje u odnosu na 14 posto u 2020. i 18 posto u 2021.

Izvješće također pokazuje kako operateri rade na poboljšanju energetske učinkovitosti u cijelom svom otisku, ulažući u 5G – što omogućuje veće propusnosti uz manju potrošnju energije po isporučenom bitu – povlačeći stare mreže gladne energije i ulažući u flote električnih vozila. Osim toga, u izvješću se detaljno opisuje namjera koju pokazuju igrači u cijeloj industriji, uključujući velike dobavljače uređaja i opreme kao što su Apple i Samsung, da lance opskrbe učine održivijima korištenjem recikliranog sadržaja i više obnovljive električne energije u proizvodnji, produžujući životni vijek uređaja i podržavajući popravak i recikliranje. Takve radnje ekosustava su ključne jer većina emisija mobilnih operatera dolazi iz njihovog opskrbnog lanca.

Do danas, u jedinstvenom potezu u cijeloj industriji, 62 operatera, koji predstavljaju 61 posto industrije po prihodima i 46 posto po vezama, obvezali su se na znanstveno utemeljene ciljeve s namjerom da brzo smanje svoje izravne i neizravne emisije ugljika do 2030.; povećanje od 12 operatera od 2022. Takve su obveze značajne jer zahtijevaju od operatera prijelaz na 100 posto obnovljivu električnu energiju, odustajanje od upotrebe dizelskih generatora, elektrifikaciju svojih voznih parkova i angažiranje svojih dobavljača. Velik dio operatera također se obvezao na ciljeve nulte mreže do 2050. ili ranije, što čini 39 posto mobilnih veza i 43 posto globalnog prihoda.

„Ekološke i financijske koristi klimatskih mjera jasne su mobilnoj industriji. Mobilni operateri zauzimaju vodeću poziciju po pitanju klime, a s gotovo 25 posto sve električne energije koju koristi naš sektor sada dolazi iz obnovljivih izvora, prelazeći dalje od postavljenih ciljeva do dokazivih radnji,” rekao je John Giusti, glavni regulatorni službenik za GSMA.

„Digitalna tranzicija snažan je pokretač održivijeg gospodarstva. Za njegovo postizanje bit će potrebna snažnija suradnja između vlada i privatnog sektora na svim frontama. Važno je prepoznati utjecaj koji vladine politike i propisi mogu imati na sposobnost operatera da ulažu u i razviju energetski učinkovitije mreže. Štoviše, jasno je da vlade moraju odigrati ulogu u ubrzavanju prijelaza na čistu energiju na svojim tržištima stvaranjem prikladnih okvira za tvrtke za pristup obnovljivoj električnoj energiji po konkurentnoj cijeni“, pojašnjava Giusti.

Izvješće ilustrira značajne regionalne razlike u prihvaćanju obnovljive električne energije, s prazninama prisutnim na globalnom jugu i istoku gdje pristup i, povremeno, politička ograničenja čine prijelaz na obnovljive izvore energije izazovnijim. Europski operateri kupuju najviše energije iz obnovljivih izvora, više od 70 posto u prosjeku, dok sjevernoamerički operateri postižu oko polovicu toga, iako se uvelike očekuje da će smanjiti jaz s novim ugovorima o kupnji energije.

Kako bi bolje razumjeli trenutne emisije i počeli ih smanjivati, mobilna industrija također unapređuje svoje klimatsko izvješćivanje, i u kvantitetu i u kvaliteti. Šezdeset i sedam operatera, koji ostvaruju 79 posto mobilnih prihoda i 66 posto globalnih veza, objavljeno je CDP-u – globalnom sustavu otkrivanja podataka – u 2022.; povećanje od 7 operatora u odnosu na prethodnu godinu. A rekordnih 36 operatera dobilo je ocjenu "A" za svoje objave, u odnosu na 22 prethodne godine.