Gotovo 80 posto Appleovih iPhone i iPad uređaja koristi najnoviji iOS 7 sustav

Gotovo 80 posto Appleovih iPhone i iPad uređaja koristi najnoviji iOS 7 sustav
Apple

Apple je objavio da 80 posto njihovih iPhone i iPad uređaja koristi najnoviju iOS 7 verziju operativnog sustava. Tvrtka je nakon sedmodnevnog prikupljanja podataka objavila graf na developerskom dijelu AppStore web stranice,u kojem prikazuju koje su verzije iOS sustava najkorištenije.

Ovu vijest je prvotno najavio Appleov glavni financijski direktor Peter Oppenheimer pri predstavljanju kvartalnih rezultata za prvi kvartal, u kojem je tvrtka ostvarila rekordne prihode, koje je velikim dijelom generirao iPhone s 51 milijunom prodanih primjeraka.

Manje fragmentacije

Anketa je pokazala da 80 posto uređaja koristi najnoviji iOS 7 sustav, koji je kompatibilan s iPhone 4, 4S, 5, 5C, 5S, te iPad Mini i iPad 2 i 3 uređajima. Rezultati su također pokazali da 17 posto uređaja još uvijek koristi iOS 6 sustav, dok ostalih tri posto koristi još stariju verziju sustava.

Za usporedbu, najnovija verzija Googleovog Android OS-a, Android 4.4 KitKat koji je lansiran prije dva mjeseca, za sada je zastupljen na samo 1,4 posto uređaja, dok je ranija verzija Android 4.3 Jelly Bean daleko popularnija, i koristi se na 59 posto uređaja.Uzimajući u obzir da Googleov mobilni operativni sustav ima 68,6 posto udjela na europskom smartphone tržištu, što je daleko veći udio od Appleovih 18,5 posto, ovo su pomalo razočaravajuće brojke za njihov najnoviji Android 4.4 KitKat sustav.

Apple je uz veliku pompu u rujnu 2013. godine predstavio svoj novi iOS 7 sustav, koji je u početku zbog mnogih promjena i noviteta izazvao podijeljena mišljenja među svojim korisnicima. Međutim, ova statistika pokazuje da su korisnici prevladali početne probleme i prihvatili novi operativni sustav.