Googleov novi projekt Treble trebao bi riješiti probleme fragmentacije Androida

Googleov novi projekt Treble trebao bi riješiti probleme fragmentacije Androida
Ilustracija / Antonio Jularić

Google svake godine izbacuje na tržište novu verziju Android operativnog sustva, ali velika većina korisnika mogućnost nadogradnje dobije tek mjesecima kasnije, ako uopće i dobije. Kako bi to promijenio, Google se okrenuo projektu Treble i on bi mogao uroditi plodom pa bi se problem fragmentacije uvelike reducirao.

Naime, trenutno samo Googleovi Nexus i Pixel modeli pametnih telefona dobivaju sve nadogradnje ili nadopune Android operativnog sustava na vrijeme. Ostalima preostaje samo čekati. S obzirom da najveći konkurent Apple s tim nema problema, Google je tražio svih ovih godina rješenje. Njihovi pametni telefoni svakako su solidan odgovor konkurentu, ali na tržištu čine 1,5 do tri posto pa svakako nisu kvalitetan oslonac. Potrebno je pomoći po ovom pitanju preostalih 85 posto Android korisnika.

Projekt Treble mogao bi pružiti tu pomoć jer način na koji funkcionira olakšava posao proizvođačima procesora, a zatim i proizvođačima uređaja. Naime, upravo su oni ti koji prvi dobiju nadogradnje i nadopune Androida, potom ga prilagođavaju te kao takvog prosljeđuju proizvođačima da i oni obave sve što moraju kako ne bi bilo problema pri radu. U Sjedinjenim Američkim Državama još je teže, tamo nakon svega operateri moraju odobriti novi ili nadopunjeni operativni sustav pa da se može pojaviti na uređajima.

Ono što Treble donosi jest sučelje sa svim temeljnim kodovima za procesorske čipove, modeme i ostale hardverske komponente. Time se znatno ubrzava posao jer proizvođač mobilnog uređaja više ne mora čekati proizvođače hardverskih komponentni da obave svoj dio posla već svaku promjenu može obaviti sam. To bi trebalo ubrzati cijelu priču za tri do četiri puta, što znači da se umjesto četiri mjeseca na novitete treba čekati mjesec do mjesec i pol dana.

Naravno, postoji "kvaka". Treble stiže s Android O operativnim sustavom i vrijedit će samo za njega, što znači da svi prethodnici neće biti "dotaknuti" promjenom. I ne samo to, Treble neće vrijediti ni za mobilne uređaje koji su nadograđeni na Android O, vrijedit će samo za one koji su u startu proizvedeni s njime.

Ukratko, Treble će zapravo punom parom zaživjeti tek s modelima koji dolaze krajem ove godine i početkom sljedeće, a tek od 2019. ćemo svjedočiti brzini kojom se nadogradnje i nadopune odvijaju...