Googleov Flutter SDK sada može raditi aplikacije i za Windows

Googleov Flutter SDK sada može raditi aplikacije i za Windows

Googleov Flutter reputaciju je izgradio omogućavanjem jednostavnog kreiranja aplikacija za iOS i Android operativne sustave, ali podosta je napredovao od tih “početnih koraka“ pa se sad polako omogućava kreiranje aplikacije za Windows operativni sustav.

Sve skupa još je u alpha fazi, ali činjenica jest da se u Googleu trude developerima omogućiti rad na svim najbitnijim operativnim sustavima današnjice. Pa tako i onom Microsoftovom, bez obzira na pomalo čudan odnos koji gaje ta kompanija i Google po pitanju aplikacija. Jer, u Windows Storeu teško da će se naći išta Googleovo...

Ali, ako ovo zaživi dalje od alpha ili beta faze pa postane službeno rješenje za rad s aplikacijama na Windowsu, bit će to izniman iskorak naprijed. Jer, svi uključeni u rad s aplikacijama znaju da njihovo kreiranje može biti iznimna muka jer treba misliti na više operativnih sustava, koji su u svojoj biti potpuno drugačiji pa zapravo svaka od aplikacija zahtijeva višestruki posao.

Srećom, Flutter je barijere podosta otklonio jer je namijenjen radu na aplikacijama za, zasad, dva operativna sustava - iOS i Android. I pritom je taj posao podosta olakšao.

Naime, ključna stavka Fluttera jest u tome što je integriran u Android platformu skoro pa u potpunosti pa ima direktan pristup API sustavima, što omogućava developerima lako kreiranje nativnih aplikacija. Kao dodatna pomoć jest to što je Flutter "natrpan" s mnoštvom unaprijed načinjenih widgeta i ostalih UI elemenata koje se mogu postaviti kao dio svake aplikacije.

Uz to, Flutter radi i s povećim brojem već postojećih aplikacija, code editora i integriranih razvojnih okruženja. Za još malo pomoći, uz Flutter dolazi mogućnost zvana Hot Reload, koja nudi provjeru promjena u kodu odmah na licu mjesta, "uživo".

Najbolje od svega jest što je Flutter besplatan i otvorenog je tipa pa svaka načinjena aplikacija može biti lako podijeljena sa zajednicom. Dapače, developeri ih mogu dodatno modificirati ako to žele. Dakle, Google je ispunio obećanje dato prije više godina, a tiče se sve većeg olakšanja rada developerima.

Nadajmo se da će to ubrzo vrijediti i za Windows operativni sustav...