Google vrijedi više od Applea

Google vrijedi više od Applea
Fotolia

Google je pretekao Apple u smislu vrijednosti tvrtke, barem prema podacima koje je objavio Wall Street Journal.

Vrijednost poduzeća određuje se tako da se od tržišne vrijednosti dionica oduzme neto iznos koje kompanije imaju na svojim bankovnim računima. Općenito se vrijednost tvrtke određuje dodavanjem neto iznosa s bankovnih računa tržišnoj vrijednosti dionica tvrtke.   Međutim Rolfe Winkler iz Wall Street Journala tvrdi da se takvim načinio određivanja vrijednosti ne predstavlja stvarna vrijednost kompanija.

Tržišna vrijednost dionica Applea iznosi 378 milijardi dolara, ali neto iznos na bankovnim računima iznosi 145 milijardi dolara, tako Winkler sugerira da je stvarna vrijednost diva iz Cupertina 233 milijarde dolara. Tržišna vrijednost dionica Googlea je 286 milijardi dolara, dok je neto iznos na bankovnim računima samo 45 milijardi dolara, što znači da je stvarna vrijednost Googlea 241 milijardu dolara, što je 8 milijardi dolara više od Applea, stoga tehnički Google vrijedi više.

Winkler je ovaj princip vrednovanja objasnio jednostavnim primjerom kupnje kuće vrijednosti 378 000 dolara u kojoj se na podu dnevne sobe u trenutku kupnje nalazi 145 000 dolara gotovine, te je tako kuća kupljena po cijeni od 233 000 dolara, jer se je kupnjom kuće dobilo i 145 000 dolara gotovine.