Google vodeći na tržištu mobilnog oglašavanja

Google vodeći na tržištu mobilnog oglašavanja

Googleovu besplatnu Android platformu je odmah pri objavljivanju pokopao Microsoftov Izvršni direktor Steve Balmer jer je smatrao kako je sasvim neprofitabilno ne naplaćivati korištenje takve platforme, no bio je u krivu kao što je i bio u krivu kada je tvrdio da iPhone neće doživjeti uspjeh.

U pet godina od kako je Android platforma pokrenuta bilo je jasno kako nikada nije bilo u Googleovom planu zarađivati ​​novac od izravne prodaje Android uređaja.

Da bi se u potpunosti shvatilo zbog čega je to tako, valja pogledati novo izvješće eMarketera o mobilnom oglašavanju koje pokazuje da je Google zaradio 4,61 milijarde dolara u području mobilnog oglašavanja u 2012 godini, to jest više od polovice svih mobilnih prihoda od oglašavanja u svijetu.

To je upravo posebno zbog toga što nijedna druga tvrtka nije napravila prihod od 1 milijardu dolara u mobilnim oglašavanja u 2012 godini, na primjer - Facebook se jedini približio toj iznosu sa 470 milijuna dolara zarade. I u 2013. eMarketer predviđa da će Google zaraditi 8,85 milijardi dolara u području mobilnog oglašavanja, što će predstavljati oko 56% udjela u svim globalnim prihodima od oglašavanja, dok se za Facebook ponovno očekuje da će biti na drugom mjestu sa ukupno 2,04 milijarde dolara.

Kad se uzme u obzir da su se prihodi od mobilnog oglašavanja udvostručili između 2011 i 2012, a očekuje se da će isto tako biti i ove godine, onda se čini da je Google definitivno zasjeo na tron u ovom brzorastućem tržištu. Ako se pitate kako je Google u takvoj mogućnosti, veliki razlog je očito Android - Google je uspio proširiti svoje mobilne usluge diljem svijeta zbog mogućnosti brzog omogućavanja usluga na default zaslonima na njihovim operativnim sustavima.

Google također ima koristi od kontinuirane popularnosti njegovih usluga i na iOS uređajima, ali jednostavno ne postoji način na koji je Google mogao zavladati tržištem mobilnog oglašavanja na način kakav jest da nije postigao to da je njegov mobilni operativni sustav najkorišteniji mobilni operativni sustav na svijetu.