Google uvodi nova pravila za ikone aplikacija u Google Play Storeu

Google uvodi nova pravila za ikone aplikacija u Google Play Storeu

Foto: Antonio Jularić

Google više ne misli dopuštati potpunu slobodu na Google Play Storeu, kad se radi o obliku ikonica je trenutno vlada pravi mali kreativni kaos i u ponajvećoj kompaniji svijeta ipak žele biti što je moguće bliže estetskom savršenstvu pa će zato developeri morati slijediti nova pravila i pridržavati ih se.

Konkretnije, od 1. svibnja ove godine sve ikonice morat će biti zaobljene (eng., squircle) i odstupanja neće biti. Čak i za stariju vrstu aplikacija, poznatiju kao "legacy" vrijedit će pravila, iako malo blaža jer će se Google pobrinuti da se originalni oblik ikonice postavi u zaobljeni pa da se stopi sa svima ostalima na adekvatan način.

One novije aplikacije morat će u samom startu biti zaobljene kako Google određuje da moraju biti. Koje se aplikacije ne prilagode do 24. lipnja neće se moći nadopunjavati, odnosno, bit će praktički beskorisne na Play Storeu. Čini se pretjerano, ali čudno je da se tako nešto nije tražilo i ranije jer uistinu je estetski logičnije.

Primjerice, ako se sad pogleda kako izgledaju aplikacije nekih od najvećih kompanija, može se prepoznati omanji kaos. Pa tako Starbucks ima okruglu ikonicu za aplikaciju, PUBG Mobile je kvadratičast, Lyft je pak zaobljen, ali na drugačiji način od onog kako je zaobljena Loffee aplikacija. Ukratko, razlika po tom pitanju više neće biti.

Ali, treba znati i da će sve ovo vrijediti samo za Android operativni sustav, desktop browsere i Chrome OS. S druge strane, developeri za Play Stores na Wear OS, Android TV i Android Auto neće morati slijediti nova pravila pa im je barem s te strane olakšana prilagodba na nova pravila koja je Google zapravo uveo nekako preko noći, ipak 1. svibanj nije toliko daleko.

Na kraju, ovo je samo novi dokaz koliko Google marljivo radi u posljednje vrijeme ne samo na funkcionalnosti već i na svom imidžu u globalu.

Još iz kategorije

Vrhunska tehnologija u službi zdravlja

Vrhunska tehnologija u službi zdravlja

15.06.2019. komentiraj

Radiochirurgia Zagreb svrstala se među najbolje klinike za liječenje inoperabilnog raka gušterače na svijetu, potvrđuju rezultati liječenja karcinoma gušterače kod 30 pacijenata u zadnje dvije godine. Naime, svi pacijenti nakon provedenog liječenja još uvijek su stabilno, što je uspjeh kojim se do sada nije mogla pohvaliti niti jedna svjetska poliklinika.

Obrazovanje budućnosti dolazi u Hrvatsku

Obrazovanje budućnosti dolazi u Hrvatsku

15.06.2019. komentiraj

Microsoft je u Hrvatskoj po prvi put započeo s provođenjem treninga učitelja Teacher Internship Program (TIP), čija je svrha pripremiti nastavnike osnovnih škola za polaganje ispita Microsoft Certified Educator (MCE). Certifikatom MCE potvrđuje se kako je nastavnik stekao globalne kompetencije tehničke pismenosti potrebne kako bi učenicima pružio bogato i prilagođeno iskustvo učenja.

Čak 30 posto građana bez glavnog izvora prihoda izdržalo bi tek mjesec dana

Čak 30 posto građana bez glavnog izvora prihoda izdržalo bi tek mjesec dana

14.06.2019. komentiraj

Usprkos pozitivnim ekonomskim pokazateljima, većina građana pesimistično gleda u budućnost, a čak 86 posto ispitanika ne očekuje da će se pozitivni trendovi nastaviti, pokazalo je istraživanje agencije Improve o ekonomskoj klimi u Hrvatskoj, provedeno u ožujku ove godine.