Google uvodi nova pravila za ikone aplikacija u Google Play Storeu

Google uvodi nova pravila za ikone aplikacija u Google Play Storeu

Foto: Antonio Jularić

Google više ne misli dopuštati potpunu slobodu na Google Play Storeu, kad se radi o obliku ikonica je trenutno vlada pravi mali kreativni kaos i u ponajvećoj kompaniji svijeta ipak žele biti što je moguće bliže estetskom savršenstvu pa će zato developeri morati slijediti nova pravila i pridržavati ih se.

Konkretnije, od 1. svibnja ove godine sve ikonice morat će biti zaobljene (eng., squircle) i odstupanja neće biti. Čak i za stariju vrstu aplikacija, poznatiju kao "legacy" vrijedit će pravila, iako malo blaža jer će se Google pobrinuti da se originalni oblik ikonice postavi u zaobljeni pa da se stopi sa svima ostalima na adekvatan način.

One novije aplikacije morat će u samom startu biti zaobljene kako Google određuje da moraju biti. Koje se aplikacije ne prilagode do 24. lipnja neće se moći nadopunjavati, odnosno, bit će praktički beskorisne na Play Storeu. Čini se pretjerano, ali čudno je da se tako nešto nije tražilo i ranije jer uistinu je estetski logičnije.

Primjerice, ako se sad pogleda kako izgledaju aplikacije nekih od najvećih kompanija, može se prepoznati omanji kaos. Pa tako Starbucks ima okruglu ikonicu za aplikaciju, PUBG Mobile je kvadratičast, Lyft je pak zaobljen, ali na drugačiji način od onog kako je zaobljena Loffee aplikacija. Ukratko, razlika po tom pitanju više neće biti.

Ali, treba znati i da će sve ovo vrijediti samo za Android operativni sustav, desktop browsere i Chrome OS. S druge strane, developeri za Play Stores na Wear OS, Android TV i Android Auto neće morati slijediti nova pravila pa im je barem s te strane olakšana prilagodba na nova pravila koja je Google zapravo uveo nekako preko noći, ipak 1. svibanj nije toliko daleko.

Na kraju, ovo je samo novi dokaz koliko Google marljivo radi u posljednje vrijeme ne samo na funkcionalnosti već i na svom imidžu u globalu.

Još iz kategorije

Kako spriječiti Storage Sense da ne briše vaše datoteke u Windows 10

Kako spriječiti Storage Sense da ne briše vaše datoteke u Windows 10

18.04.2019. komentiraj

Prostora za pohranu podataka nikad dosta u današnje vrijeme, ali na stolnim i prijenosnim računalima postoje načini kako ga ostvariti što je više moguće, a jedan od njih svakako je Storage Sense. Samo, taj alat može biti problematičan za početnike i dovesti do situacije u kojoj će izbrisati sadržaj računala koje inače korisnik ne bi želio izbrisati.

Tifon postavio brze punionice za električna vozila na autoceste A1 i A6

Tifon postavio brze punionice za električna vozila na autoceste A1 i A6

18.04.2019. komentiraj

Tvrtka Tifon na svom je prodajnom mjestu Draganić sjever u rad pustila brzu punionicu za električna vozila pod brendom MOL Plugee. Istovremeno su u rad puštene i brze punionice na prodajnim mjestima Draganić jug i Ravna Gora. Riječ je o prvim brzim punionicama za električna vozila na domaćim autocestama koje povezuju pravac Zagreb – Rijeka te Zagreb – Split.

Bečka ulica Zieglergasse postat će prva ulica koja će se prilagoditi klimatskim promjenama

Bečka ulica Zieglergasse postat će prva ulica koja će se prilagoditi klimatskim promjenama

18.04.2019. komentiraj

Klimatske promjene jedan su od najvećih izazova za čovječanstvo. One imaju snažan utjecaj na okoliš, ljudsko zdravlje i ekonomiju diljem svijeta. Znanstvenici već desetljećima upozoravaju na negativne posljedice koje porast površinske temperature planeta ima na ljude te biljni i životinjski svijet. Prve su posljedice već vidljive u gradovima gdje porast globalne temperature značajno mijenja lokalna klimatska obilježja i dovodi do stvaranja takozvanih urbanih toplinskih otoka. Grad Beč prepoznao je taj problem i odlučio se na provedbu pilot-projekta u jednoj od svojih ulica.