Google uvodi nova pravila za ikone aplikacija u Google Play Storeu

Google uvodi nova pravila za ikone aplikacija u Google Play Storeu
Antonio Jularić

Google više ne misli dopuštati potpunu slobodu na Google Play Storeu, kad se radi o obliku ikonica je trenutno vlada pravi mali kreativni kaos i u ponajvećoj kompaniji svijeta ipak žele biti što je moguće bliže estetskom savršenstvu pa će zato developeri morati slijediti nova pravila i pridržavati ih se.

Konkretnije, od 1. svibnja ove godine sve ikonice morat će biti zaobljene (eng., squircle) i odstupanja neće biti. Čak i za stariju vrstu aplikacija, poznatiju kao "legacy" vrijedit će pravila, iako malo blaža jer će se Google pobrinuti da se originalni oblik ikonice postavi u zaobljeni pa da se stopi sa svima ostalima na adekvatan način.

One novije aplikacije morat će u samom startu biti zaobljene kako Google određuje da moraju biti. Koje se aplikacije ne prilagode do 24. lipnja neće se moći nadopunjavati, odnosno, bit će praktički beskorisne na Play Storeu. Čini se pretjerano, ali čudno je da se tako nešto nije tražilo i ranije jer uistinu je estetski logičnije.

Primjerice, ako se sad pogleda kako izgledaju aplikacije nekih od najvećih kompanija, može se prepoznati omanji kaos. Pa tako Starbucks ima okruglu ikonicu za aplikaciju, PUBG Mobile je kvadratičast, Lyft je pak zaobljen, ali na drugačiji način od onog kako je zaobljena Loffee aplikacija. Ukratko, razlika po tom pitanju više neće biti.

Ali, treba znati i da će sve ovo vrijediti samo za Android operativni sustav, desktop browsere i Chrome OS. S druge strane, developeri za Play Stores na Wear OS, Android TV i Android Auto neće morati slijediti nova pravila pa im je barem s te strane olakšana prilagodba na nova pravila koja je Google zapravo uveo nekako preko noći, ipak 1. svibanj nije toliko daleko.

Na kraju, ovo je samo novi dokaz koliko Google marljivo radi u posljednje vrijeme ne samo na funkcionalnosti već i na svom imidžu u globalu.