Google upozorava na pitanja privatnosti

Google upozorava na pitanja privatnosti
Fotolia (ilustracija)

Prvi čovjek Googla Eric Schmidt upozorava i apelira na pitaje sigurnosti i privatnosti pritom upozoravajući na minijaturne naprave, bespilotne zrakoplove, koji se koriste u vojne svrhe i koji bi mogli bi dospjeti u pogrešne ruke.

Prema njegovim riječima tu je i opasnost od terorista koji se iz dana u dan sve više koriste novom tehnologijom, kao savjetnik američkog predsjednika Baracka Obame njegove riječi dobivaju na posebnoj težini. Pritom Schmidt upozorava da nije isto snimati primjerice za Google Earth i Google Maps ili Google StreetView ili pratiti malim bespilotnim letjelicama što vam vaš susjed radi.

Naime, korištenje takvih tehnologija sve je raširenije, iako u naše krajeve još uvijek nije došlo. Upozoravajući na minijaturne letjelice naglasio je da neće procjenjivati činjenicu postojanosti vojnih snaga, nego bi se rado koncentrirao na činjenicu da se ne širi i ne pruža mogućnost svakom živom biću da postane dio rata.

To pitanje svakako treba biti uređeno, a ne da Vlada samo nosi legitimitet, a poslove obavljaju drugi ljudi.

Kako nam je poznato, male naprave poput letećih kamera već su dostupne širom svijeta, a ne-vojni nadzori služe kako bi se pratili krivolovci u indijskoj državi Assam. SAD i Izrael ih posljednjih nekoliko godina upotrebljavaju kao oružje ali i nadzorno sredstvo.