Google u (ne)milosti konkurenata u Europi

Google u (ne)milosti konkurenata u Europi

Foto: Screenshot / Antonio Jularić

Manje od tjedan dana ostalo je do isteka roka kojeg je Googleu zadala Europska komisija za napuštanje nepravedne prakse prikazivanja rezultata pretrage za kupovinu. Nakon što su odredili kaznu od 2,7 milijardi eura u srpnju, europski regulatori mogli bi zaprijetiti dodatnim penalima, ako kompanija ne regulira dosadašnju praksu.

Europska povjerenica za tržišno natjecanje Magrethe Vestager najavila je da će, ne bude li poštovao odluke, Google biti izložen mogućnostima novih kazni koje bi iznosile do pet posto dnevnog prometa u cijelom svijetu. Dodala je i kako nije na Komisiji da procjenjuje treba li pokrenuti mehanizme dodatnog kažnjavanja, nego da će to učiniti tržište, odnosno tvrtke koje su se i žalile na nepoželjnu praksu.

Google pokušava prilagoditi sporne prikaze rezultata pretrage za kupovinu, ali je nedavna najava o mogućnosti aukcija za oglasni prostor naišla na osude. Među najglasnijima je britanska stranica za usporedbu cijena Foundem, koja je prva pokrenula slučaj protiv Googlea u Europi. Oni su odbili mogućnost nadmetanja za oglasni prostor pojasnivši da bi se tako stvorila nova kompetitivna barijera. "To bi formaliziralo transformaciju slobodnog prometa po relevantnosti prema plaćenom prometu za sve servise osim Googleovog", ističu iz Foundema.

Mogućnost nadmetanja za oglasni prostor Google je predložio još 2013. kako bi tim potezom probao zaustaviti istragu koja je tada već bila u tijeku. Tada su upravo konkurentske tvrtke i političari natjerali Europsku komisiju da odustane od nagodbe i nastavi s istragom. Europska grupacija za zaštitu potrošača BEUC poslala je pismo povjerenici Vestager upozorivši da bi nadmetanje za oglasni prostor dovelo do povećanja cijena i svelo se na promociju profitabilnijih proizvoda što bi, po njihovom mišljenju, dodatno naglasilo postojeće probleme s tržištem pretraživanja.

Još iz kategorije

Rijeka dobila prvu brzu e-punionicu za električna vozila

Rijeka dobila prvu brzu e-punionicu za električna vozila

16.06.2018. komentiraj

Uoči početka turističke sezone Hrvatski Telekom i Tower Center Rijeka postavili su prvu brzu e-punionicu za električna vozila u Gradu Rijeci u sklopu projekta „Sveobuhvatna mreža koridora s brzim punjenjem u jugoistočnoj Europi“. Ovom instalacijom Rijeka se pridružila karti pametnih gradova koji potiču razvoj e-mobilnosti kao ključnog koncepta nisko-ugljične mobilnosti.

Tele2 ulazi u svijet mobile gaminga s Valianceom

Tele2 ulazi u svijet mobile gaminga s Valianceom

16.06.2018. komentiraj

Ako imate instaliranu barem jednu igricu na svom smartphoneu - i vi ste egamer. Gaming je najbrže rastuća industrija u svijetu, a trenutno je aktivno više od 200 milijuna gamera. Prema nekim istraživanjima svakodnevno igra dvije trećine igrača, a deset posto njih čak 6 do 8 sati. Zanimljivo je i to da u svijetu esporta ima čak 45% žena koje aktivno igraju.

Održan SAP NOW Zagreb

Održan SAP NOW Zagreb

15.06.2018. komentiraj

Prvo izdanje događanja SAP NOW Zagreb, ponovilo je uspjeh svog prethodnika SAP Foruma te okupilo preko 600 domaćih i stranih stručnjaka koji su kroz seriju predavanja, primjera iz prakse i panela raspravljali o budućnosti inteligentnih tvrtki. Događanje je otvorila Sonja Popović, direktorica tvrtke SAP d.o.o., koja je naglasila kako se poslovanje budućnosti temelji na pametnom povezivanju ljudi, tehnologija i kompanija.