Google Street View predstavlja Mount Fuji

Google Street View predstavlja Mount Fuji

Od svih čudesnih prizora i kulturnih doživljaja koje Japan pruža svojim posjetiteljima, jedan od najposebnijih je zasigurno planinarenje na Mount Fuji, najvišu planinu u državi, lokalno nazvanog “Fuji-san“. Međutim, jedan od izazova za ovakav doživljaj je puno strpljenja, volje i vremena za ovakvu vrstu planinarenja. Od sada, zahvaljujući timu mapera iz Google Street View tima, svi mogu virtualno doživjeti fenomen zvan Mount Fuji.

Koristeći Street View Trekker uređaj, Googleov tim bio je u mogućnosti snimiti čitavu panoramu od 360 stupnjeva s vrha planine, omogućujući Fujijevo blago dostupno svima kao nikada prije. Kolekcija uključuje 14,000 panoramskih pogleda koji uključuju sve od Yoshida staze, pa sve do pojedinačnih stanica na planini koje nude planinarima priliku da se odmore i uživaju u pogledu na oblake koji su im, u normalnim uvjetima, jedino dostupni iz zrakoplova.

Ova novost na Google Maps dolazi sredinom sezone kada je Mount Fuji najposjećenija za planinarenje, odnosno radi se o srpnju i kolovozu kada staze postanu doslovno krcate lokalcima i posjetiteljima željnima ovakvog posebnog planinarskog iskustva.

Za mnoge stanovnike Tokija, planina ima značaj svojevrsnog orijentira na otprilike isti način kao što Empire State Building u New Yorku pomaže stanovnicima da se orijentiraju kada se nađu u nepoznatome okruženju. Osim što je ovakav Googleov projekt od iznimne važnosti za turizam u Japanu, ova 3776 metara visoka planina ujedno je i aktivni vulkan.

Nakon povijesnog Tohoku potresa koji se dogodio 2011. godine, znanstvenici trenutno predviđaju kako povećan pritisak može dovesti do erupcije vulkana do 2015. godine.

Dakle, sve dok ne postoji jamstvo da će Mount Fuji zauvijek biti dostupan za njegovo istraživanje planinarenjem, zahvaljujući Street Viewu, jedinstvena ljepota ove planine bit će dostupna za sve, barem dok Googleovi serveri i dalje neumorno rade.