Google rebrandirao Android TV u Google TV

Google rebrandirao Android TV u Google TV
Antonio Jularić

Google je i službeno predstavio novu generaciju Chromecasta, prvi povezani TV uređaj koji će pokretati rebrendirani video operativni sustav. Naime, riječ je o Google TV, koji se donedavno nazivao Android TV. I pod tim ga imenom sasvim sigurno brojni korisnici poznaju.

Ne samo poznaju, brojni korisnici pametnih televizora vjerojatno imaju jedan s Android TV operativnim sustavom, što znači da ih se ova promjena itekako tiče. Jer, s njim dolaze neke novosti kojih nije bilo na prethodnoj generaciji. Naravno, što se prije korisnici naviknu, prije će se moći "baciti" na sve skupa, posebno jer je to poželjno uzevši u obzir da će Google TV do 2022. zamijeniti Android TV na svim uređajima. Osim onih starijih, koji nisu nadograđeni.

Zanimljivost je da ovo nije nikakva novost, barem što se imena tiče. Jer, Google TV nastao je 2012., ali 2014. je rebrendiran u Android TV, sve s ciljem što boljeg plasmana Android operativnog sustava. Ali, potrebe za tako nečim više nema, pa se Google odlučio vratiti prvotno ime i jasno odvojiti od pametnih telefona.

Ali, što je zapravo novo, osim imena? Za početak, "Za tebe" (eng. for you) tab u glavnom izborniku, koji nudi ono što bi korisnika moglo zanimati. Naravno, to se kreira prema svemu što je korisnik gledao, ali i prema aplikacijama kojima se korisnik služi. Neloše, ali nedovoljno da bi izazvalo pomutnju.

No, istovremeno bi "Uživo" (eng. live) mogao izazvati podosta pažnje jer nudi sav sadržaj koji, kako samo ime kaže, ide uživo. Ovdje je Google na potezu jer ako ne omogući dovoljno takvog sadržaja, jedna jako zanimljiva mogućnost mogla bi ne imati dovoljan interes. Bit će omogućena i opcija "Lista za gledanje" (eng. watchlist), na kojoj korisnik sam postavlja sadržaj za kasnije gledanje. To može činiti kako kroz mobilne, tako i desktop aplikacije, a sve je vidljivo na Google TV uređaju.