Google radi na haptic feedback zaslonima osjetljivim na dodir

Google radi na haptic feedback zaslonima osjetljivim na dodir
Fotolia

Nedavno je iz vrijedne Googleove radionice došla najava o jedinstvenoj novoj tehnologiji. Ta novotarija trebala bi revolucionarizirati način na koji doživljavamo samo korištenje mobilnih uređaja.

'Haptic feedback' je čini se najnoviji hit u mobilnoj industriji, a opisuje ga pružanje informacija putem taktilnog feedbacka. Ne samo da će revolucija obuhvatiti doživljaj korištenja mobitela već i sami sadržaj uređaja. Umjesto da uređaj vibrira na jedan dodir Google želi iskoristiti tehnologiju koja će vibrirati zaslon u odnosu na interakciju. Drugim riječima, gdje dotaknete ekran tu će i vibrirati.

Navodno, Google koristi reklame kao praktični primjer takve tehnologije. Ideja je koristiti jedinstveni 'haptic feedback' za stvaranje slojeva na način koji im omogućava svojevrsno slaganje reklama jedne na drugu te im naknadno omogućavajući prodaju oglasnog prostora.

Čini se nerazumljivim no ova bi novost mogla poslužiti mnoštvu svrha, u konačnici, to bi povećalo iskorištenost zaslona jer bi sadržaj mogli slagati slojevito jedan na drugi.

Patent također koristi jedinstvenu haptičku tehnologiju kako bi osjećaj interakcije bio puno realniji. Na primjer, ako želite povući oglase ili prozor po zaslonu, vibrirao bi u skladu s tim što omogućava osjećaj kao da zapravo krećete neki objekt.

Nije da uređaji to već djelomično ne mogu, ali Google se nada proširiti ovakav ugođaj tako da simulira različite teksture kroz korištenje tehnologije, pa bi sljedeća inovacija mogla biti  doživljaj osjetila dodira, npr hrapave površine na potpuno ravnom (normalnom) zaslonu osjetljivom na dodir.