Google preuzeo startup DeepMind

Google preuzeo startup DeepMind
Fotolia

Nakon što je Facebook bacio oko na britanski start-up DeepMind, Google je odlučio napraviti puno konkretniji korak. Google je „bacio“ na stol 400 milijuna američkih dolara i time pridobio DeepMind. Ova akvizicija postala je najveća financijska transakcija koja je do sada obavljena u Europi.

Ne treba ni dvojiti kakvo je zadovoljstvo zavladalo među osnivačima ove britanske kompanije. To su poduzetnici Shane Legg i Mustafa Suleyman te  neuroznanstvenik i dizajner računalnih igara Demisom Hassabis. Uža specijalnost DeepMinda su algoritmi i strojno učenje, a ono se koristi u sustavima umjetne inteligencije kod e-trgovine i u industriji igara.

Zanimljivo je kako Google namjerava uspostaviti etički odbor u vezi DeepMindove tehnologije umjetne inteligencije. Naime, želi se spriječiti bilo kakvo manipuliranje ili zloupotrebljavanje tehnologije. Britanski startup DeepMind ima 75 zaposlenih, osnovan je 2011. godine, a mnogi poznati milijarderi odlučili su uložiti svoje novce u njega. Čini se kako nisu pogriješili.