Google pretvorio Play Protect kao zasebnu aplikaciju kako bi brže mogao slati nadogradnje

Google pretvorio Play Protect kao zasebnu aplikaciju kako bi brže mogao slati nadogradnje
Antonio Jularić

Google Play Protect je proteklih nekoliko godina ključna komponenta sigurnosti za Android operativni sustav, nešto kao Windows Defender za Windows, a s listopadom se počela nuditi kao zasebna aplikacija.

Tako nešto zasad je omogućeno samo onima s Android 12 sustavom, no treba vidjeti hoće li se to promijeniti u bližoj budućnosti. Dakle, Play Protect više neće biti dio Play Servicea, zadužen za skeniranje aplikacija kako bi uočio ukoliko neka od njih ima malware.

Nažalost, iako je ovo podosta velika promjena, Google je nije objavio, niti je promijenio opis same aplikacije.

"Sigurnost počinje s Google Play Protectom. Sigurnost počinje na sloju aplikacije s ugrađenom obranom od zloćudnog softvera Google Play Protecta. Podržan Googleovim strojnim učenjem, uvijek se prilagođava i poboljšava. Svakog dana Google Play Protect automatski skenira sve aplikacije na Android uređajima i radi na sprečavanju instalacije štetnih aplikacija, što ga čini najrasprostranjenijom uslugom zaštite od mobilnih prijetnji na svijetu", piše u podosta službenom i šablonskom opisu, identičnom prijašnjem.

Dapače, aplikacija se čak ne pojavljuje ni na Play Store web stranici, ali ako se pokušava direktno pristupiti Play Protectu, piše je li uređaj kompatibilan s aplikacijom, odnosno, može li je preuzeti zasebno.

Nejasno je zašto se u Googleu nisu malo više potrudili objasniti korisnicima novitete koji stižu i koji su stigli. Napamet jedino pada to da obzirom na činjenicu da još nije dostupna svima, niti je dorađena u potpunosti, u kompaniji ne žele još ništa službeno ni plasirati u javnost...

Trenutno je zabilježeno tek nešto više od stotinu tisuća preuzimanja i treba znati da bez Play Servicea neće raditi. Nažalost po Huawei korisnike i sve one koji pokušavaju zaobići Googleove usluge na svojim Android uređajima...