Google pod istragom EU komisije zbog Androida

Google pod istragom EU komisije zbog Androida
Fotolia

Google je suočen s istragom Europske komisije zbog tvrdnji da je vodeću poziciju na tržištu mobilnih aplikacija i Android platforme stekao licenciranjem ispod cijene i sklapanjem ugovora o ekskluzivnim ponudama.

Prema dokumentima koje posjeduje Financial Times, istraga je usmjerena na anti-konkurentne ugovore sklopljene između američke tehnološke kompanije i pružatelja smartphone usluga. Istraga je pokrenuta nakon nedavnih pritužbi ostalih kompanija uključujući kompanije Microsoft i Nokia, koji konkuriraju Androidu s Windows Phone uređajima. Ove tvrdnje uključuju licenciranje Android softvera ispod cijene i potencijalne zahtjeve Googlea o otkazivanju ili odgodi lansiranja smartphone uređaja temeljenih na konkurentskim operativnim sustavima.

Komisija će također razmotriti je li Google sklapao ekskluzivne ugovore s proizvođačima mobilnih uređaja o pred instalaciji i postavljanju različitih Googleovih usluga kao što je to YouTube. Iz Googlea su izjavili kako je Android otvorena platforma koja potiče konkurenciju, te kako proizvođači uređaja, pružatelji smartphone usluga i potrošači sami određuju kako će koristiti Android sustav i koje će aplikacije odabrati.

Prihvaćanje Android sustava od strane proizvođača uređaja, utvrdilo je dominaciju Googlea u online uslugama poput pretraživanja i karata. Prema Gartneru, uređaji koji koriste Android sustav činili su 74 posto globalne prodaje pametnih telefona u prvom tromjesečju , u odnosu na 57 posto globalnog udjela u prethodnoj godini.