Google ozbiljno razmišlja o ulasku na tržište potrošačkog hardvera

Google ozbiljno razmišlja o ulasku na tržište potrošačkog hardvera
Google

Google je prošli tjedan objavio da će prodati Motorolu Lenovu za 2,91 milijardu dolara. Iako su mnogi nagađali da će Google lansirati telefone nakon što je kupio Motorolu 2011. godine, to se ipak nije dogodilo. Motorola je ostala partner poput ostalih Android OEM-ova. Google je nedavno kupio kompaniju Nest, za koju Google ima velike planove.

Google će zadržati Nest grupu netaknutom unutar kompanije. Novi odjel unutar tvrtke će i dalje raditi na hardverskim uređajima, ali ne nužno na termostatima i detektorima dima. U stvari, Google bi želio da novi odjel radi na gadgetima koji imaju više smisla za tvrtku. Međutim, još uvijek nije poznato hoće li raditi na smartphone ili tablet uređajima.

Kompanija Nest je postala popularna zahvaljujući njihovim termostatima, međutim Google ih nije kupio radi toga, već zbog jakog proizvodnog tima.

Osnivač i CEO kompanije Nest Tony Fadell, je u prošlosti radio za Apple na iPod uređaju,te je bio jedan od pokretača razvojnog tima zaduženog za iPhone. Mnogi ljudi koji rade u hardverskom segmentu smatraju ga jednim od najboljih menadžera koji se razumiju u softver i hardver.

Štoviše, pri pokretanju projekta Nest, Fadell je uspio privući neke od najboljih Appleovih inženjera, koji su željeli slijediti njegov plan. Upravo je to ono što je Google gledao kada je kupovao Nest kompaniju.

Što se tiče budžeta, Google je Nest timu spreman dati neograničene količine resursa. Drugim riječima, tvrtka sve ozbiljnije razmišlja o potrošačkom hardveru, a Motorola je u tim planovima bila samo pogrešan početak.

Google će zadržati Motoroline patente, što i nije toliko iznenađujuće, jer su Motorolu kupili upravo s ciljem dobivanja patenata. Motoroli je nešto nedostajalo, a s kompanijom Nest, Google napokon ima pravi tim za razvoj i proizvodnju gadgeta.