Google objavio zahtjeve za 64-bitne Android aplikacije

Google objavio zahtjeve za 64-bitne Android aplikacije

Foto: Antonio Jularić

Google je krajem 2017. godine počeo upozoravati developere aplikacija o skorašnjoj potrebi prelaska na 64-bita pri razvoju softvera koji postavljaju na Play Store, a s kolovozom ove godine tako nešto postat će pravilo pa se tehnološki gigant odlučio pružiti više detalja kako bi tranzicija prošla na lakši način.

Naravno, iskusnim i odgovornim developerima sve ovo nije novost niti će trebati posebne detalje jer od Android 5.0 Lollipop i od Play Store 2017 postoji podrška za 64-bitne aplikacije. I Google konstantno poziva na potrebu prelaska na tu tehnologiju zbog budućnosti čipova koji će se nalaziti u mobilnim uređajima.

Također, potrebno je znati da podrška za 32-bitne aplikacije ostaju, Google ih neće uklanjati niti zabranjivati, što je iznimno pozitivna stavka.

"Ne mijenjamo pravila koja se tiču podrške za 32-bita. Google Play će ih nastaviti nuditi i omogućavati svim 32-bitnim uređajima. Ali, odsad će biti potrebno nuditi i 64-bitnu verziju svake aplikacije, što znači da one koje su 32-bitne i još nemaju 64-bitnu podršku, od kolovoza će je morati imati", naglasili su iz Googlea.

Treba naglasiti i da postoje neke iznimke od ovog pravila, a tiču se aplikacija namijenjenih Wear OS i Android TV, čiji uređaji još uvijek ne podržavaju kod od 64-bita. A nije ni to sve, postoji još jedna iznimka i time se zapravo komplicira cijela situacija jer Google je podosta žestoko najavio sve skupa, a ipak će omogućiti i brojne iznimke.

"Pravila vrijede samo za aplikacije koje se distribuiraju na uređaje s Android 9 Pie ili one nakon njega", ističe Google.

Ovakva će situacija vrijediti sve do kolovoza 2021. godine, kad potpuno prestaje podrška za sve aplikacije koje nisu 64-bitne. Zaključno, novog pravila moraju se pridržavati developeri koji se bave aplikacijama za Android Pie uređaje, a od kolovoza 2021. apsolutno svi.

Još iz kategorije

Popularni alat za kompresiju WinRAR zakrpao sigurnosnu rupu koja se vukla čak 19 godina

Popularni alat za kompresiju WinRAR zakrpao sigurnosnu rupu koja se vukla čak 19 godina

23.02.2019. komentiraj

Popularni alat za kompresiju aplikacija WinRAR, prošlog je mjeseca zakrpao poveći sigurnosni propust, koji je u teoriji omogućavao hakerima postavljanje malwarea na sve verzije softvera unazad 19 godina. Srećom, prošle godine ranjivost je otkrivena od strane Check Point Softwarea i uspješno uklonjena zahvaljujući njegovim stručnjacima.

Prosječna neto plaća za prosinac 6.262 kune

Prosječna neto plaća za prosinac 6.262 kune

22.02.2019. komentiraj

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za prosinac 2018. iznosila je 6 262 kune, što je nominalno niže za 0,1%, a realno više za 0,7% u odnosu na studeni 2018., dok je u odnosu na isti mjesec prethodne godine nominalno viša za 4,8%, a realno za 4%. Medijalna neto plaća za prosinac 2018. iznosila 5 425 kuna, a za cijelu 2018. godinu 5 392 kune.

Pao IT sustav MUP RH - prelazak granice i izdavanje dokumenata usporeni, otežani, a čak i onemogućeni

Pao IT sustav MUP RH - prelazak granice i izdavanje dokumenata usporeni, otežani, a čak i onemogućeni

22.02.2019. komentiraj

Ministarstvo unutarnjih poslova RH obavještava građane da je tijekom današnjeg dana došlo do prekida rada jednog dijela informatičkog sustava MUP-a zbog čega se određeni poslovi odvijaju sporijim tijekom od uobičajenog, odgovorili su na upit ICTbusiness.info što se to događa. Stručne službe Ministarstva užurbano rade na vraćanju sustava u stopostotnu funkciju.