Google objavio zahtjeve za 64-bitne Android aplikacije

Google objavio zahtjeve za 64-bitne Android aplikacije
Antonio Jularić

Google je krajem 2017. godine počeo upozoravati developere aplikacija o skorašnjoj potrebi prelaska na 64-bita pri razvoju softvera koji postavljaju na Play Store, a s kolovozom ove godine tako nešto postat će pravilo pa se tehnološki gigant odlučio pružiti više detalja kako bi tranzicija prošla na lakši način.

Naravno, iskusnim i odgovornim developerima sve ovo nije novost niti će trebati posebne detalje jer od Android 5.0 Lollipop i od Play Store 2017 postoji podrška za 64-bitne aplikacije. I Google konstantno poziva na potrebu prelaska na tu tehnologiju zbog budućnosti čipova koji će se nalaziti u mobilnim uređajima.

Također, potrebno je znati da podrška za 32-bitne aplikacije ostaju, Google ih neće uklanjati niti zabranjivati, što je iznimno pozitivna stavka.

"Ne mijenjamo pravila koja se tiču podrške za 32-bita. Google Play će ih nastaviti nuditi i omogućavati svim 32-bitnim uređajima. Ali, odsad će biti potrebno nuditi i 64-bitnu verziju svake aplikacije, što znači da one koje su 32-bitne i još nemaju 64-bitnu podršku, od kolovoza će je morati imati", naglasili su iz Googlea.

Treba naglasiti i da postoje neke iznimke od ovog pravila, a tiču se aplikacija namijenjenih Wear OS i Android TV, čiji uređaji još uvijek ne podržavaju kod od 64-bita. A nije ni to sve, postoji još jedna iznimka i time se zapravo komplicira cijela situacija jer Google je podosta žestoko najavio sve skupa, a ipak će omogućiti i brojne iznimke.

"Pravila vrijede samo za aplikacije koje se distribuiraju na uređaje s Android 9 Pie ili one nakon njega", ističe Google.

Ovakva će situacija vrijediti sve do kolovoza 2021. godine, kad potpuno prestaje podrška za sve aplikacije koje nisu 64-bitne. Zaključno, novog pravila moraju se pridržavati developeri koji se bave aplikacijama za Android Pie uređaje, a od kolovoza 2021. apsolutno svi.