Google objavio zahtjeve za 64-bitne Android aplikacije

Google objavio zahtjeve za 64-bitne Android aplikacije

Foto: Antonio Jularić

Google je krajem 2017. godine počeo upozoravati developere aplikacija o skorašnjoj potrebi prelaska na 64-bita pri razvoju softvera koji postavljaju na Play Store, a s kolovozom ove godine tako nešto postat će pravilo pa se tehnološki gigant odlučio pružiti više detalja kako bi tranzicija prošla na lakši način.

Naravno, iskusnim i odgovornim developerima sve ovo nije novost niti će trebati posebne detalje jer od Android 5.0 Lollipop i od Play Store 2017 postoji podrška za 64-bitne aplikacije. I Google konstantno poziva na potrebu prelaska na tu tehnologiju zbog budućnosti čipova koji će se nalaziti u mobilnim uređajima.

Također, potrebno je znati da podrška za 32-bitne aplikacije ostaju, Google ih neće uklanjati niti zabranjivati, što je iznimno pozitivna stavka.

"Ne mijenjamo pravila koja se tiču podrške za 32-bita. Google Play će ih nastaviti nuditi i omogućavati svim 32-bitnim uređajima. Ali, odsad će biti potrebno nuditi i 64-bitnu verziju svake aplikacije, što znači da one koje su 32-bitne i još nemaju 64-bitnu podršku, od kolovoza će je morati imati", naglasili su iz Googlea.

Treba naglasiti i da postoje neke iznimke od ovog pravila, a tiču se aplikacija namijenjenih Wear OS i Android TV, čiji uređaji još uvijek ne podržavaju kod od 64-bita. A nije ni to sve, postoji još jedna iznimka i time se zapravo komplicira cijela situacija jer Google je podosta žestoko najavio sve skupa, a ipak će omogućiti i brojne iznimke.

"Pravila vrijede samo za aplikacije koje se distribuiraju na uređaje s Android 9 Pie ili one nakon njega", ističe Google.

Ovakva će situacija vrijediti sve do kolovoza 2021. godine, kad potpuno prestaje podrška za sve aplikacije koje nisu 64-bitne. Zaključno, novog pravila moraju se pridržavati developeri koji se bave aplikacijama za Android Pie uređaje, a od kolovoza 2021. apsolutno svi.

Još iz kategorije

Započeo ovogodišnji Gamescom - najveći svjetski sajam gaming industrije

Započeo ovogodišnji Gamescom - najveći svjetski sajam gaming industrije

21.08.2019. komentiraj

U tijeku je ovogodišnji Gamescom sajam u Koeln u Njemačkoj na kojem od danas svi posjetitelji imaju mogućnost upoznati se sa proizvodima raznih velikih tvrtka i indie studija te po prvi put isprobati najpoznatije nadolazeće igre.

Europol: Umjetna inteligencija, kvantno računarstvo i 5G mogli bi kriminalce učiniti još opasnijima

Europol: Umjetna inteligencija, kvantno računarstvo i 5G mogli bi kriminalce učiniti još opasnijima

21.08.2019. komentiraj

Mobilne mreže pete generacije (5G) potaknut će napredak na raznim poljima, prvenstveno po pitanju umjetne inteligencije, a vrlo lako i kvantnog računalstva, što je sjajna stvar, ali i poziva na oprez. Jer, s tehnološkim napretkom napreduju i oni koji predstavljaju prijetnju, ponajprije zato što dobivaju bolje alate za činiti štetu. Upozorava na to ovih dana čak i Europol pa zato poziva na pripremu unaprijed, odnosno, prevenciju.

King ICT Sarajevo postao ovlašteni servisni centar za Hewlett Packard Enterprise

King ICT Sarajevo postao ovlašteni servisni centar za Hewlett Packard Enterprise

21.08.2019. komentiraj

Temeljem kontinuiranog razvoja poslovanja i uspješnih rezultata KING ICT Sarajevo je uz status Hewlett Packard Enterprise GOLD Hybrid IT Specialist stekao i Partner Ready Services Delivery certifikat – HPE Pointnext Services. Services Delivery certifikat omogućuje pružanje usluga servisiranja opreme u garantnom periodu u skladu s uslugom koju je korisnik kupio. Najveći nivo podrške (24x7) namijenjen je korisnicima koji žele osigurati kontinuirano poslovanje kroz nesmetani rad na svojim kritičnim sustavima. Također, usluga servisiranja moguća je i u van garantnom periodu. Zahvaljujući novom statusu, certificirani KING ICT stručnjaci moći će isporučivati i instalacijske servise.