Google objavio zahtjeve za 64-bitne Android aplikacije

Google objavio zahtjeve za 64-bitne Android aplikacije

Foto: Antonio Jularić

Google je krajem 2017. godine počeo upozoravati developere aplikacija o skorašnjoj potrebi prelaska na 64-bita pri razvoju softvera koji postavljaju na Play Store, a s kolovozom ove godine tako nešto postat će pravilo pa se tehnološki gigant odlučio pružiti više detalja kako bi tranzicija prošla na lakši način.

Naravno, iskusnim i odgovornim developerima sve ovo nije novost niti će trebati posebne detalje jer od Android 5.0 Lollipop i od Play Store 2017 postoji podrška za 64-bitne aplikacije. I Google konstantno poziva na potrebu prelaska na tu tehnologiju zbog budućnosti čipova koji će se nalaziti u mobilnim uređajima.

Također, potrebno je znati da podrška za 32-bitne aplikacije ostaju, Google ih neće uklanjati niti zabranjivati, što je iznimno pozitivna stavka.

"Ne mijenjamo pravila koja se tiču podrške za 32-bita. Google Play će ih nastaviti nuditi i omogućavati svim 32-bitnim uređajima. Ali, odsad će biti potrebno nuditi i 64-bitnu verziju svake aplikacije, što znači da one koje su 32-bitne i još nemaju 64-bitnu podršku, od kolovoza će je morati imati", naglasili su iz Googlea.

Treba naglasiti i da postoje neke iznimke od ovog pravila, a tiču se aplikacija namijenjenih Wear OS i Android TV, čiji uređaji još uvijek ne podržavaju kod od 64-bita. A nije ni to sve, postoji još jedna iznimka i time se zapravo komplicira cijela situacija jer Google je podosta žestoko najavio sve skupa, a ipak će omogućiti i brojne iznimke.

"Pravila vrijede samo za aplikacije koje se distribuiraju na uređaje s Android 9 Pie ili one nakon njega", ističe Google.

Ovakva će situacija vrijediti sve do kolovoza 2021. godine, kad potpuno prestaje podrška za sve aplikacije koje nisu 64-bitne. Zaključno, novog pravila moraju se pridržavati developeri koji se bave aplikacijama za Android Pie uređaje, a od kolovoza 2021. apsolutno svi.

Još iz kategorije

Ovog proljeća još više megabajta, SMS-ova i minuta za sve Simpa korisnike Glanc opcija

Ovog proljeća još više megabajta, SMS-ova i minuta za sve Simpa korisnike Glanc opcija

25.04.2019. komentiraj

Od 24. travnja Simpa korisnici mogu uživati u još više megabajta, minuta i SMS-ova u Glanc opcijama. Naime, Veliki Glanc od danas sadrži čak 6000 megabajta, Srednji Glanc također 1000 megabajta više no što je to bilo do sad te dodatno više minuta za razgovore, dok korisnici Malog i Najmanjeg Glanca imaju na raspolaganju čak dvostruko više internet prometa uz dodatno povećanje broja jedinica minuta i SMS-ova.  Tako će svi Simpa korisnici, ali i oni koji će to tek postati, uz minimalno povećanje mjesečne naknade za navedene opcije moći bezbrižnije komunicirati s najbližima te dijeliti, uploadati i downloadati još više sadržaja.

PRO PR Vision Manager priznanje dodijeljeno Gordani Kovačević

PRO PR Vision Manager priznanje dodijeljeno Gordani Kovačević

24.04.2019. komentiraj

Ovogodišnja titula PRO PR Vision Manager, koja se već 7 godina dodjeljuje za transparentnost u komunikacijama, uručena je predsjednici Ericssona Nikole Tesle, gospođi Gordani Kovačević jer je ona, kao što stoji u obrazloženju članova komisije „u sklopu procesa rukovođenja, veoma važnu ulogu svih ovih godina posvećivala transparentnoj komunikaciji, koristeći različite tehnike i alate prema svim ciljnim javnostima na iskren, razumljiv i transparentan način, a svojim komunikacijskim porukama inspirirala je poslovnu zajednicu“.

Google: Mobilne aplikacije novih developera će se duže provjeravati

Google: Mobilne aplikacije novih developera će se duže provjeravati

23.04.2019. komentiraj

Odmah nakon što je počeo ograničavati koje Android aplikacije mogu dobiti dopuštenja za uvid u SMS poruke i listu poziva korisnika koji ih postavlja na svoje uređaje, stigla je nova regulativa kojom će se novi developeri nešto duže pregledavati prije nego uspiju postaviti svoj softver na Play Store e-trgovinu aplikacijama.