Google nudi ustupke Europskoj komisiji

Google nudi ustupke Europskoj komisiji

Google ulaže sve svoje napore kako bi postigao primirje s Europskom komisijom. Nudi razne ustupke i prijedloge pomoću kojih želi završiti spor koji se vodi protiv njega zbog  zloupotrebe dominantne pozicije prilikom pretraživanja interneta i oglašavanja. Bez obzira na svoje prijedloge mnogi analitičari ocjenjuju kako će Google i dalje davati prednost  uslugama u komercijalnim pretraživanjima. U te usluge uključeni su razni restorani, hoteli, avionske karte...

Microsoft, Expedia i britanski Foundem ne slažu se s novim prijedlozima od  strane Googlea nego ih dodatno kritiziraju. No, Googleov glavni savjetnik, Kent Walker, odgovorio je na kritike:

"U posljednje dvije godine usko smo surađivali s Europskom komisijom, kako bi riješili probleme oko pretraživanja i oglašavanja. Jedan od prijedloga je i da ćemo omogućiti puno bolju vidljivost linkova naših konkurenata".

Konkurenti smatraju kako Google želi imati monopolističku dominaciju na tržištu i sugeriraju Europskoj komisiji da odbace sve prijedloge od strane Googlea. Inače, Europska komisija zatražila je mišljenje Microsofta, Expedie, Foundema o tome što misle o najnovijim Googleovim ustupcima. Odgovori su bili vrlo jasni. Google se mora suočiti s time " da se spusti na zemlju" i ponudi puno bolja rješenja i ustupke nego ova koja je do sada nudio.