Google najavio novi program Google Career Certificates kao alternativu fakultetskom obrazovanju

Google najavio novi program Google Career Certificates kao alternativu fakultetskom obrazovanju
DepositPhotos

Google je izazvao podosta pozornosti najavom novog programa “Google Career Certificates“, kroz koji nudi niz naprednih tečajeva zainteresiranima za dobro plaćene poslove u tehnološkom sektoru. No, poanta svega je da polaznici time “preskaču“ fakultetsko obrazovanje.

I zbog toga su se uzbrukale strasti. Oni u obrazovnom sektoru vjeruju kako Google ovime nudi prečace, odnosno, lakši put, mladima. I ne samo mladima. Ali, činjenica je da im Google nudi put koji vodi prema jednom pravcu - stjecanju znanja potrebnog za obavljanje određenog posla.

Nema drugih smjerova, nema drugih materijala, predavanja i svega što bi preopteretilo polaznike. Ne, ako netko želi svladati određeno područje, Google mu to nudi. U roku od otprilike šest mjeseci, za cijenu koja je u odnosu na fakultetsku godinu zanemarujuća.

"Razmotrit ćemo stečene certifikate možda i kao zamjenu za četverogodišnju diplomu", kazao je potpredsjednik u Googleu, Kent Walker.

Naravno, u Sjedinjenim Američkim Državama mnogi su pozdravili tako nešto jer fakultet često predstavlja izniman teret mladima, kao i njihovim roditeljima. Potrebno je godinama štedjeti, potom "gristi nokte" hoće li doći do upisa tamo gdje pojedinac želi, a na kraju... tu su studentski zajmovi koji se otplaćuju godinama nakon stjecanja diplome.

Nije ovo što Google nudi nešto novo jer postoje već online predavanja, kao i certifikati priznati diljem svijeta. Samo, kad kompanija kao Google stane iza bilo čega, to dobiva na širem značaju. Naravno, Google nudi i neke detalje kojih drugdje nema.

Primjerice, poslodavci mogu kroz Googleove metode kreirati tečajeve za pronalazak idealnog zaposlenika. Jer, u tehnološkom sektoru često nije bitno isključivo znanje, već i osobnost zaposlenika, koja se može prepoznati korištenjem pravilno izvedenog upitnika pri razgovoru za posao ili svojevrsnom treningu potencijalnih zaposlenika.

Samim time, tečajeve mogu kreirati kroz Googleovu ponudu kompanije i organizacije diljem svijeta, što znači da u startu imaju jedan poveći "bazen" osoba koje bi mogle nastaviti karijeru kod njih...