Google nadomak nagodbe s europskim tržišnim regulatorima

Google nadomak nagodbe s europskim tržišnim regulatorima

Foto: Fotolia

Google bi se uskoro mogao nagoditi u slučaju koji traje već tri godine, a koji se protiv ovog diva vodi u Europi zbog sumnji u namještanje pretraživačkih rezultata. Prije dva tjedna, europski povjerenik za zaštitu tržišnog natjecanja Joaquin Almunia je zatražio od Googlea da odmah sastave novu ponudu, nakon što su regulatori ocijenili da su ustupci u prethodnoj ponudi u potpunosti neprihvatljivi.

Google je u trećoj ponudi, koju je poslao regulatorima, napravio dodatne ustupke koji bi prema svemu sudeći mogli rezultirati nagodbom s Europskom komisijom.

Prema riječima višeg dužnosnika Europske unije, slučaj Google mogao bi se riješiti u narednih nekoliko dana ili najkasnije za nekoliko tjedana, a Google bi ovom nagodbom izbjegao plaćanje kazne koja bi mogla iznositi i do 5 milijardi dolara.

Europski regulatori neće zatražiti očitovanje 125 Googleovih suparnika o njihovom novom prijedlogu. Microsoft i druge tvrtke su nedavno provele studiji koja pokazuje da Googleovi prijašnji prijedlozi nisu prihvatljivi.

Još uvijek nije poznato koje je to ustupke Google napravio u novom prijedlogu. U svom posljednjem prijedlogu Google je obećao da će u posebnom okviru na stranicama svoje tražilice prikazivati logo konkurentskih usluga uz pripadajuće linkove.

Google se u siječnju prošle godine, nakon 19 mjeseci istrage, uspješno nagodio u sličnom slučaju koji je protiv njih u SAD-u vodio FTC (Federal Trade Commission).

Još iz kategorije

Skoro smo pet sati dnevno na mobitelu, 67 posto nas bi njime plaćalo

Skoro smo pet sati dnevno na mobitelu, 67 posto nas bi njime plaćalo

16.11.2019. komentiraj

Gotovo svi koristimo mobitele, i to prosječno skoro pet sati dnevno, a uz sve za što nam služe koristili bismo ih i za plaćanje, pokazuju rezultati redovnog istraživanja MasterIndex koje je za Mastercard provela agencija Improve. Istraživanje je pokazalo da korisnici bankarskih usluga u Hrvatskoj idu u korak s trendom digitalizacije te da su zadovoljni njenom razinom u zemlji, no bez obzira na to žele više inovacija, digitalnih rješenja i usluga u gotovo svim sferama svakodnevnog života.

Električni automobili se dobro prodaju samo u bogatim EU zemljama

Električni automobili se dobro prodaju samo u bogatim EU zemljama

16.11.2019. komentiraj

Električni automobili pravi su hit, trend i sve ono najpozitivnij u automobilskoj industriji jer doprinose zaštiti okoliša, no prava je istina da sve to vrijedi samo za najbogatije europske zemlje. Barem kad govorimo na razini Europske unije.

Kvantno računalo za nekoliko sekundi može hakirati svaku kriptovalutu

Kvantno računalo za nekoliko sekundi može hakirati svaku kriptovalutu

15.11.2019. komentiraj

Kvantno računalstvo donijet će cijeli niz promjena u tehnološkom smislu, ali i šire, no Joseph Liu, stručnjak iz HCASH ističe i jedan problem koji se veže uz pitanja sigurnosti. Naime, ta će računala biti toliko moćna da će bez problema moći probiti kriptirane podatke u svega nekoliko i zato se naglašava da treba napraviti korake kojima bi se spriječio problematičan scenarij. Dakle, svaka kriptovalute u takvoj situaciji našla bi se u opasnosti.