Google nadomak nagodbe s europskim tržišnim regulatorima

Google nadomak nagodbe s europskim tržišnim regulatorima
Fotolia

Google bi se uskoro mogao nagoditi u slučaju koji traje već tri godine, a koji se protiv ovog diva vodi u Europi zbog sumnji u namještanje pretraživačkih rezultata. Prije dva tjedna, europski povjerenik za zaštitu tržišnog natjecanja Joaquin Almunia je zatražio od Googlea da odmah sastave novu ponudu, nakon što su regulatori ocijenili da su ustupci u prethodnoj ponudi u potpunosti neprihvatljivi.

Google je u trećoj ponudi, koju je poslao regulatorima, napravio dodatne ustupke koji bi prema svemu sudeći mogli rezultirati nagodbom s Europskom komisijom.

Prema riječima višeg dužnosnika Europske unije, slučaj Google mogao bi se riješiti u narednih nekoliko dana ili najkasnije za nekoliko tjedana, a Google bi ovom nagodbom izbjegao plaćanje kazne koja bi mogla iznositi i do 5 milijardi dolara.

Europski regulatori neće zatražiti očitovanje 125 Googleovih suparnika o njihovom novom prijedlogu. Microsoft i druge tvrtke su nedavno provele studiji koja pokazuje da Googleovi prijašnji prijedlozi nisu prihvatljivi.

Još uvijek nije poznato koje je to ustupke Google napravio u novom prijedlogu. U svom posljednjem prijedlogu Google je obećao da će u posebnom okviru na stranicama svoje tražilice prikazivati logo konkurentskih usluga uz pripadajuće linkove.

Google se u siječnju prošle godine, nakon 19 mjeseci istrage, uspješno nagodio u sličnom slučaju koji je protiv njih u SAD-u vodio FTC (Federal Trade Commission).