Google: Mobilne aplikacije novih developera će se duže provjeravati

Google: Mobilne aplikacije novih developera će se duže provjeravati
Antonio Jularić

Odmah nakon što je počeo ograničavati koje Android aplikacije mogu dobiti dopuštenja za uvid u SMS poruke i listu poziva korisnika koji ih postavlja na svoje uređaje, stigla je nova regulativa kojom će se novi developeri nešto duže pregledavati prije nego uspiju postaviti svoj softver na Play Store e-trgovinu aplikacijama.

"Odsad ćemo duže vremena provjeravati aplikacije postavljene od strane developera koji nisu još zabilježili aktivnost na Play Store. Pritom mislimo na dane, a ne na tjedne, priopćio je developerima Google.

Duža provjera znači povećanu sigurnost za korisnika, kao i veću mogućnost pronalaska onih developera koji imaju ne baš najpoštenije namjere na Play Store. Ukratko, Google je odlučio dodatno povećati sigurnost za korisnike Android aplikacija i to se sa strane korisnika može pozdraviti, dok poštenim i novim developerima ipak čini probleme.

Nažalost, developeri ipak krivce moraju tražiti među kolegama koji nemaju "čiste" namjere. Jer, broj loših aplikacija povećava se iz dana u dan, što Google jednostavno mora nekako spriječiti. Učinio je mnoge konkretne korake po tom pitanju i uveo razne vrste zaštita, ali svejedno se one nepoćudne aplikacije nekako pojavljuju na Play Storeru i bez obzira što u konačnici budu otkrivene, stignu načiniti štetu koju su naumile.

Čim se tako nešto otkrije, developer i aplikacija su uklonjeni, ali vrlo brzo se pojave ponovno s drugim identifikacijskim oznakama. Odsad će se provjeravati duže, što bi neke od zlonamjernih developera ipak moglo podosta obeshrabriti. Ili se Google tome nada. Kao što se nada da će dužom provjerom uspjeti u samom startu razotkriti one "trule jabuke u košari".

Inače, sama provjera ne traje predugo. Kod 50 posto aplikacija riječ je o svega 24 sata, dok je kod više od 90 posto dovoljno 48 sati. U konačnici, to nije predugo vrijeme za čekati ako ste legitimni. Dapače, bolje ćete kotirati ako Google prepozna vaše dobre namjere od samog početka...