Google Meet ograničava sastanke u besplatnoj verziji na 60 minuta

Google Meet ograničava sastanke u besplatnoj verziji na 60 minuta
Antonio Jularić

Google je u travnju obećao da će kroz Google Meet videochat platformu omogućiti neograničene sastanke sve do 30. rujna, nakon čega će se postaviti limit od 60 minuta, što nije ni najmanje loše jer rijetko koji sastanak organizacija s nemogućnosti plaćanja takvih platformi traje duže.

Iz kompanije su potvrdili da nema promjena, što znači da 30. rujna istječe besplatna promocija te nastupa limit od 60 minuta za besplatne videopozive. Nije to jedino što prestaje s krajem rujna. Naime, više neće biti moguć ni pristup za napredne mogućnosti za G Suite i G Suite for Education, što uključuje i nemogućnost sastanaka za do 250 sudionika, live stream za do 100.000 korisnika s jedne domene, kao i mogućnost snimanja sastanaka na Google Drive.

Kroz nešto više od pet mjeseci, Google je jasno pokazao što nudi korisnicima pa oni koji vjeruju da se isplati ostati uz Meet, neće se libiti platiti cijenu za to. A ona je 25 američkih dolara mjesečno, osim ako se nešto u međuvremenu također ne promijeni. Očito su u Googleu procijenili da će pridobiti podosta pretplatnika na svoju stranu.

Ili su se grdo prevarili pa će besplatne mogućnosti koje nude Zoom, Teams i ostatak konkurencije ipak prevladati na tržištu. Činjenica jest da je Meet još u travnju premašio 100 milijuna korisnika na dnevnoj razini, a prema podacima kojima se barata, rijetki premaše vrijeme od 60 minuta za sastanke.

Samim time, oni koji uistinu imaju potrebu za svime što se ukida, drage volje će za to i platiti jer im poboljšava obavljanje posla u svakom smislu. Ostali će se zadovoljiti besplatnim mogućnostima te ostati uz Meet, a u budućnosti možda otiđu korak dalje. Ukratko, nekako se čini da je ono "darežljivo doba" pandemije koronavirusa prošlo i da će se u slučaju nastavka izolacije, krize i raznih problema, stvari uvelike promijeniti u odnosu na razdoblje otprije pola godine, kad je Zoom pokazao što se na ovom tržištu uistinu može...