Google Maps pomažu u razminiravanju Kosova

Google Maps pomažu u razminiravanju Kosova
Google Earth

Dobrotvorna organizacija koja se bavi razminiravanjem minskih polja kao jedne od posljedica vojnih sukoba diljem svijeta, “HALO Trust“, otkrila je kako su navigacijski proizvodi iz Googlea uvelike pomogli locirati minska polja u Kosovu bez riskiranja ljudskih života.

Kako je organizacija nedavno proslavila svoj 25. rođendan, izjavili su kako su Google Maps i Google Earth Pro pojednostavili zadatak razminiranja, istovremeno pojednostavljujući rezultate ovakve prakse. Za ilustraciju o tome kako je softver promijenio način rada, HALO Trust je objavio niz interaktivnih karata i intervjua sa stanovnicima sela Krivenik u Kosovu, koje je bilo okruženo minskim poljima posljednjih 15 godina.

Kao prva humanitarna organizacija za razminiranje, HALO Trust je uklanjala oružja iz ratom zahvaćenih zemalja još od 1988. godine. Tijekom svoga postojanja, razminirali su više od 13 milijuna minskih polja i neeksplodiranih predmeta ubojitih sredstava, te uništili više od 53 milijuna metaka i imobilizirali 3,300 teških oružanih sustava. Ističu kako im je, osim očite opasnosti minskih polja za život lokalnog stanovništva, cilj razminirati područja kako bi se ceste, farme, škole i druge ustanove mogle bezbrižno širiti bez opasnosti od eksplozija.

HALO objašnjava kako proizvodi poput Google Maps pomažu u identificiranju opasnih područja i provjeru već postojećih podataka, te pokazuju rezultate ovakve prakse donatorima i vladama, a sve to kako bi ilustrirali važnost razminiranja i prikupili što više sredstava za isti.

Izvršni direktor HALO Trusta, Guy Willoughby izjavio je kako njegova humanitarna organizacija radi u više od desetak zemalja i regija diljem svijeta, te kako se pri tome oslanjaju na korištenje jednostavnih alata koji im pomažu  locirati minska polja bez riskiranja života članova tima. Objašnjava kako je njihova zadaća u potpunosti ukloniti mine kako bi se ljudi mogli vratiti svojim kućama i živjeti sigurno. Willoughby zaključuje riječima: “Google Maps, a posebice Google Earth Pro, od velike su nam pomoći u našim nastojanjima da razminiramo što više područja na što učinkovitiji i sigurniji način. Ipak, nadamo se kako nećemo obilježavati našu 50. godišnjicu. “