Google Lens prošao milijardu instalacija preko Play Storea

Google Lens prošao milijardu instalacija preko Play Storea

Google kroz svoje aplikacije okuplja podosta korisnika, što ne čudi obzirom da je Android operativni sustav u njegovu vlasništvu, ali svejedno treba istaknuti kad se premaši milijarda preuzimanja za određene od njih. Kao u ovom slučaju - Lens.

Dok nije neka vijest da Gmail, Maps ili YouTube premašuju i po nekoliko milijardi preuzimanja, Lens nije na takvoj razini popularnosti, niti je unaprijed postavljen na uređajima, pa svakako ima određenu težinu činjenica da mu se korisnici okreću.

Riječ je o aplikaciji koja postoji na Pixel pametnim telefonima od 2017., ali tek godinu kasnije postao je dostupan i na drugim uređajimam što uključuje i one s iOS operativnim sustavom. Ono što Lens može jest prepoznati svijet oko sebe pa ga približiti korisniku.

Manje poetično objašnjenje bi glasilo da uz tu aplikaciju sve što treba jest usmjeriti kameru prema tekstu ili objektu, a Lens će obaviti ostalo. Iako je primarna uporaba vezana uz tekst, a to znači prijevod raznih natpisa ili tekstova koje nije moguće kopirati i direktno prevoditi, iz godine u godinu Google nudi dodatne mogućnosti kao prepoznavanje životinja, biljaka, spomenika, građevina, prometnica...

Čak nije potrebno ni uperiti kameru u određeni objekt, Lens funkcionira i na način da uz njega korisnik pokrene fotografiju koju ima na uređaju, a potom aplikacija obavlja ostatak posla. Dakle, već po ovom opisu može se zaključiti otkud Lens uživa toliku popularnost.

Bez obzira što postoje alternative kao TinEye, Microsoft Lens, CamFind ili GImage Reader, Googleova aplikacija uvjerljivo je najnaprednija i najbolja na tržištu. Svakako, zbog toga je dojam da će ubrzo premašiti i dvije milijarde preuzimanja! Posebno ukoliko se nastavi razvijati do te mjere da postane još korisnija. Što će biti kad pandemija koronavirusa završi i ljudi ponovno krenu putovati kao prije nje.