Google kroz projekt Svelte omogućio Android KitKat na slabijim uređajima

Google kroz projekt Svelte omogućio Android KitKat na slabijim uređajima

Android je u protekle 3-4 godine prošao velike promjene, od korisničkog sučelja, raznih mogućnosti, pa sve do onoga što se nalazi unutar samog uređaja. Googleovi inženjeri koji rade na Androidu smatraju da je ovaj OS sazrio i da su uspjeli uhvatiti korak s konkurencijom kojoj sada mogu parirati.

Sada kada je Android OS dovoljno sazrio i može parirati konkurenciji, Google je odlučio svoje napore usmjeriti u poboljšanje drugih aspekata Androida. Google je svoj fokus na performanse Androida usmjerio uvođenjem projekta „ Project butter“ koji je zaživio s Jelly Bean verzijom sustava. Uz pomoć ovog projekta Google je uspio Android OS učiniti bržim i glađim u radu, no to en znači da je „Project Butter“ završio. Google se sada na Android 4.4 verziji okrenuo prema projektu imena „Project Svelte“, kojim nastoje smanjiti zahtjeve koje Android OS ima kada je u pitanju radna memorija .

Android 4.4 verzija zahvaljujući ovom projektu sada može nesmetano raditi na uređajima koji imaju 512 ili manje megabajta radne memorije , a Google se odlučio na ovaj potez zbog velikog broja starijih uređaja koji još uvijek koriste Gingerbread i Froyo verzije Android sustava. Prema riječima glavnog Googleovog inženjera zaduženog za Android Davea Burkea, oni su ovaj projekt započeli na Nexus 4 uređaju koji je prvi imao mogućnost pokretanja Android 4.4 sustava s 512 MB radne memorije, te su također smanjili broj jezgri procesora s četiri na dvije. Burke također ističe kako su otišli i korak dalje te su prilagodili qHD zaslone za rezoluciju od 960 x 540 piksela.