Google kreće u novi obračun s Android aplikacijama koje prate vašu lokaciju u pozadini

Google kreće u novi obračun s Android aplikacijama koje prate vašu lokaciju u pozadini
Dražen Tomić / Tomich Productions

Google je podosta postrožio mjere sigurnosti vezano uz aplikacije koje imaju pristup njegovu Play Storeu i to je rezultiralo s njih gotovo dva milijuna uklonjenih s te platforme, a na tome se ne staje jer Google želi spriječiti one koje prate korisnika na načine kojih on nije svjestan, niti ih je samim time dozvolio.

Već su prošlog tjedna stigle informacije o tome da je 98 posto aplikacija koje prate SMS poruke i pozive korisnika uklonjeno s Play Storea te da je preostalih dva posto vezano uz te dvije usluge pa samim time ostaje na platformi. Sad Google ide i korak dalje pa će od 3. kolovoza sve aplikacije koje prate korisnike u pozadini biti uklonjene ili morati dobiti posebne dozvole za takvu aktivnost.

Istina jest da praćenje pomaže developerima poboljšati uslugu koju nude kroz aplikaciju, no ponekad to praćenje zna biti iznimno agresivno u postupcima i narušavati privatnost, a tome Google želi stati na kraj. Što je logično, novčane kazne stižu sa svih strana jer se događa što se ne bi smjelo događati i bez obzira što u konačnici novac koji Google plaća za kršenje raznih pravila ili zakona nije značajan u odnosu na ono što zaradi, dugoročno tako nešto može stvoriti probleme.

Ukratko, praćenje korisnika bit će svedeno na minimum, odnosno, bit će moguće samo ako korisnik to svjesno dopusti. I to je glavni novitet kod Android 11, koji time prati korak Appleovog iOS 13. Samo, dok Apple omogućava takvu vrstu praćenja samo jednom i potom brani, istovremeno za svoju aplikaciju Find My omogućava praćenje. Takvu praksu developeri žestoko kritiziraju, no nitša ne postižu jer svejedno bez riječi slušaju što Apple govori.

Google ide korak dalje pa uvodi restrikcije i za svoje aplikacije. A svi oni koji ne bi željeli restrikcije, proći će rigorozne kontrole, kojima bi se trebalo utvrditi je li potrebno, ili nije, pratiti korisnika u pozadini. Također, developeri će novim pravilnikom biti odgovorni i za "treću stranu" koja je vezana uz njihove aplikacije, pa sva pravila koja budu narušena, idu na dušu vlasnika aplikacije...