Google istrenirao umjetnu inteligenciju da predviđa rak pluća

Google istrenirao umjetnu inteligenciju da predviđa rak pluća
DepositPhotos

Googleova umjetna inteligencija trenira se kako bi uspjela predvidjeti na nikad bolji način rak pluća, najsmrtonosniji na svijetu, bolest koja godišnje diljem planete odnosi 1,7 milijuna života. Više nego rak prostate, dojke ili debelog crijeva odnosi kombinirano.

Radiolozi prilikom provjera pluća i pretraga vezanih uz bolest pregledavaju stotine slika izrađenih CT skenerom, ali s novim AI modelom Google može generirati prognozu koja se tiče samog raka pluća i njegovu malignost. Tako nešto ljudskom oku je teško ili nemoguće razotkriti pa je samim time ovako nešto izniman korak unaprijed, koji neće pomoći izliječiti rak pluća, ali će svakako pomoći u njegovoj prevenciji, kao i ranom razotkrivanju, čime se šanse za preživljavanje uvelike povećavaju.

Prilikom testiranja modela pretrage, Google je u AI uvrstio 45856 CT rezultata i komparirao ih s rezultatima šest certificiranih radiologa. Ukupno, Google AI je detektirao pet posto više slučajeva raka pluća no radiolozi. Ujedno, za 11 posto smanjio je krive rezultate, koji su sugerirali postojanje bolesti, no zapravo je nije bilo.

Naravno, sve ovo treba dodatna testiranja i usavršavanja prije nego bi bilo korisno u općoj primjeni, no jasno je i ohrabrujuće da se napredak postiže te da tehnologija uvelike potpomaže našoj svakodnevici. Posebno bi se to moglo osjetiti na samim pretragama, koje bi postale dostupnije, točnije, brže i jeftinije. Jer, trenutno se u Sjedinjenim Američkim Državama svega dva do četiri posto postojećih pacijenta podvrglo kontrolama pluća. Google se nada to promijeniti vrlo brzo.

Sigurno se tome nadaju i svi koji prate ovakve vijesti jer životi bi nam bili kvalitetniji kad bismo imali nekakvu mogućnost boriti se s opakim bolestima prije nego se pojave, što bi ih uvelike eliminiralo i podiglo kvalitetu života svih nas u većem omjeru.