Google ima pune ruke posla na sudovima

Google ima pune ruke posla na sudovima
Fotolia

Unatoč svojoj „Defend Your Network“ kampanji koja je krenula prošle godine, Google nije bio u mogućnosti da u potpunosti zaustavi promjene u njemačkom zakonu o autorskim pravima koje bi mogle značiti da mora platiti za izvatke vijesti koje prenosi.

Kao rezultat toga, tvrtka je objavila da je za razliku od ostalih 60 zemalja u kojima Google News posluje oslanjajući se na izvore kako bi odustao od uključivanja po dogovoru, robots.txt datoteka ili meta tagova, te to isto zahtijeva njemačkih izdavača.

Prema Googleu, ovom strategijom on promiče šest milijardi čitatelja mjesečno tim izdavačima diljem cijelog svijeta i to kao besplatnu uslugu, a ne kao nešto što bi trebali platiti.

Kao što ističe TechCrunch, pitanje koje se nameće jest rezultat jednog od novih njemačkih zakona koji omogućava pretraživačima da nastave objavljivati ​​isječke vijesti bez plaćanja, ali nije još jasno koliko informacija se mogu uključiti u takav način rada.

A kako Google News vodi bitku s Njemačkom, Google Street View vodi bitku sa Velikom Britanijom.

Ured britanskog povjerenika za informacije dao je Googleu rok od nešto više od mjesec dana za brisanje podataka prikupljenih pomoću svojih Street View automobila. Iz Googlea su izjavili da su nenamjerno prikupili podatke iz otvorenih WiFi rutera koristeći svoje Google Street View automobile u svibnju 2010., te su istaknuli kako su podaci otkriveni tek kada je to zatražio Njemački nacionalni ured za zaštitu podataka  zbog  revizije WiFi podataka prikupljenih od strane Google Street View tima.

Do trenutka revizije, Google je bio pod dojmom da je to bilo samo prikupljanje MAC adresa i SSID informacija. Međutim, revizija je pokazala da je Google prikupio ulomke podataka iz otvorenih WiFi mreža.

Prikupljeni podaci uključivali su e-mailove i web adrese koje su korisnici pretraživali, a u nekoliko je zemalja pokrenuta istraga oko istog pitanja.

Istraga  britanskog povjerenika za informacije zaključila je da je Googleovo skupljanje podataka "posljedica proceduralnih propusta i ozbiljan nedostatak nadzora upravljanja, uključujući provjere koda.

Međutim, UK regulator također je priznao da istraga nema dovoljno dovoljno dokaza koji pokazuju da Google namjerava, na korporativnoj razini, prikupljati osobne podatke. Rok ovrhe koja je izdana Googleu je 11. lipnja 2013, i zahtijeva brisanje Street View podataka koji su sporni.