Google i Samsung objavili su desetogodišnji patentni plan

Google i Samsung objavili su desetogodišnji patentni plan

Foto: Fotolia

Nije nikakva tajna da se u posljednje vrijeme vode mnoge sudske bitke između Samsunga i Applea oko povrede patenata, a kako stvari stoje, sudske tužbe oko toga tko ima pravo na korištenje pojedine tehnologije će se i dalje nizati.

Google, kao veliki inovator, je u posljednje vrijeme imao nekoliko nesuglasica sa Samsungom,no čini se da obije kompanije nastoje nesuglasice riješiti prijateljskim putem a ne sudskim tužbama. Povodom rješavanja sitnih problema, kompanije su objavile sveobuhvatni 10-godišnji plan koji pokriva sve postojeće patente i sve patente u idućih 10 godina.

Iako nisu objavili gotovo nikakve detalje o uvjetima iz plana, tvrde da će od ovog sporazuma obije kompanije imati korist, te da će im ovaj plan omogućiti da se fokusiraju na pružanje najboljih proizvoda svojim korisnicima, umjesto da se upuštaju u hrpu pravnih bitaka.

Apple je bio najveći pokretač sudskih tužbi u posljednjih nekoliko godina, putem kojih su na sud doveli Samsung i mnoge druge proizvođače Android uređaja. Apple je vrlo sitničav kada je u pitanju njihova tehnologija, pa su Samsung poslali na sud i zbog najsitnijih detalja, kao što je Androidov notifikacijski panel, koji se prilikom spuštanja i doticanja dna zaslona malo odbije.

Slučajevi su postali toliko brojni da su   Samsung i Apple započeli pregovore oko nagodbe, iako je Apple u SAD-u pobijedio u svakoj tužbi. Ovakve pravne bitke koštaju milijune dolara, koji bi se mogli potrošiti na pametniji način, a to je ono što Google i Samsung traže kako bi riješili svoje nesuglasice. Unatoč neslaganjima koja su postojala, Samsung za svoj uspjeh može zahvaliti samo Googleovom Android sustavu, stoga bi bilo kakve pravne bitke samo usporile kompanije u inovacijama.

S Googleom i Samsungom na istoj strani, ova godina bi mogla biti vrlo zanimljiva. Iako većina Android fanova prezire ono što je Samsung učinio Android sustavu sa svojom TouchWiz i ostalim sitnim doradama, tu si i neke tehnologije koje je potaknuo Samsung, a koje bi mogle biti iznimno korisne.

Biti će zanimljivo vidjeli i hoće li kompanije koristiti tehnologiju druge strane u svojim uređajima, primjerice novi Nexus 10 s multitasking funkcionalnošću Galaxy Note 10.1 uređaja. Prema svemu sudeći ovaj odnos između dva Android proizvođača biti će koristan za svakog od njih, no tu će profitirati i korisnici kojima će ove dvije kompanije moči ponuditi bolju i učinkovitiju tehnologiju.

Još iz kategorije

Najviše se bojimo smanjenja plaća i gubitka posla, ulaganje u znanje najisplativije

Najviše se bojimo smanjenja plaća i gubitka posla, ulaganje u znanje najisplativije

03.06.2020. komentiraj

Pandemija je utjecala na živote građana i donijela nam drugačiju svakodnevicu, a to pokazuje i istraživanje koje je proveo Media Val u suradnji s Ipsosom prema kojem građani u ovim vremenima prije svega teže jednostavnijem životu, osjećaju mira, spokoja i sigurnosti.

Developeri računalnih igara morat će sami prijaviti igre u GeForce Now

Developeri računalnih igara morat će sami prijaviti igre u GeForce Now

03.06.2020. komentiraj

Potaknuta iznimnom popularnosti svoje GeForceNow cloud gaming usluge, Nvidia je odlučila promijeniti pravila korištenja za developere i izdavače te odredila da se moraju uključiti (eng. opt in) u platformu kako bi mogli na njoj imati svoje naslove.

Traži se rješenje s leasing kućama jer bez njih prijevoznici neće opstati

Traži se rješenje s leasing kućama jer bez njih prijevoznici neće opstati

03.06.2020. komentiraj

Glas poduzetnika i Inicijativa povremenog prijevoza putnika (PPP) već su upozoravali kako leasing kuće u Hrvatskoj nisu adekvatno reagirale na novonastalu situaciju uzrokovanu pandemijom koronavirusa te svojim postupanjem dovode u pitanje opstanak cijele turističke grane povremenog prijevoza putnika. Na preporuke HANFA-e i Ministarstva turizma, neke od leasing kuća su se oglušile, što je zaista veliki problem jer svi trebaju maksimalno pomoći u ovoj situaciji i to jedni drugima kvalitetnim rješenjima.