Google i Samsung objavili su desetogodišnji patentni plan

Google i Samsung objavili su desetogodišnji patentni plan
Fotolia

Nije nikakva tajna da se u posljednje vrijeme vode mnoge sudske bitke između Samsunga i Applea oko povrede patenata, a kako stvari stoje, sudske tužbe oko toga tko ima pravo na korištenje pojedine tehnologije će se i dalje nizati.

Google, kao veliki inovator, je u posljednje vrijeme imao nekoliko nesuglasica sa Samsungom,no čini se da obije kompanije nastoje nesuglasice riješiti prijateljskim putem a ne sudskim tužbama. Povodom rješavanja sitnih problema, kompanije su objavile sveobuhvatni 10-godišnji plan koji pokriva sve postojeće patente i sve patente u idućih 10 godina.

Iako nisu objavili gotovo nikakve detalje o uvjetima iz plana, tvrde da će od ovog sporazuma obije kompanije imati korist, te da će im ovaj plan omogućiti da se fokusiraju na pružanje najboljih proizvoda svojim korisnicima, umjesto da se upuštaju u hrpu pravnih bitaka.

Apple je bio najveći pokretač sudskih tužbi u posljednjih nekoliko godina, putem kojih su na sud doveli Samsung i mnoge druge proizvođače Android uređaja. Apple je vrlo sitničav kada je u pitanju njihova tehnologija, pa su Samsung poslali na sud i zbog najsitnijih detalja, kao što je Androidov notifikacijski panel, koji se prilikom spuštanja i doticanja dna zaslona malo odbije.

Slučajevi su postali toliko brojni da su   Samsung i Apple započeli pregovore oko nagodbe, iako je Apple u SAD-u pobijedio u svakoj tužbi. Ovakve pravne bitke koštaju milijune dolara, koji bi se mogli potrošiti na pametniji način, a to je ono što Google i Samsung traže kako bi riješili svoje nesuglasice. Unatoč neslaganjima koja su postojala, Samsung za svoj uspjeh može zahvaliti samo Googleovom Android sustavu, stoga bi bilo kakve pravne bitke samo usporile kompanije u inovacijama.

S Googleom i Samsungom na istoj strani, ova godina bi mogla biti vrlo zanimljiva. Iako većina Android fanova prezire ono što je Samsung učinio Android sustavu sa svojom TouchWiz i ostalim sitnim doradama, tu si i neke tehnologije koje je potaknuo Samsung, a koje bi mogle biti iznimno korisne.

Biti će zanimljivo vidjeli i hoće li kompanije koristiti tehnologiju druge strane u svojim uređajima, primjerice novi Nexus 10 s multitasking funkcionalnošću Galaxy Note 10.1 uređaja. Prema svemu sudeći ovaj odnos između dva Android proizvođača biti će koristan za svakog od njih, no tu će profitirati i korisnici kojima će ove dvije kompanije moči ponuditi bolju i učinkovitiju tehnologiju.