Google i Chrysler na CES 2017 predstavljaju novi infotainment sustav baziran na Android Nougatu

Google i Chrysler na CES 2017 predstavljaju novi infotainment sustav baziran na Android Nougatu
Chrysler USA

Fiat Chrysler je ususret CES sajmu u Las Vegasu predstavio infotainment sustav s Android Nougat 7.0, koji se zasad nalazi samo u njihovoj limuzini Chrysler 300. No, nakon što prođe prezentacija i budu obavljeni svi potrebni testovi, ovaj operativni sustav imat će daleko širu primjenu.

A riječ je o kombinaciji Googleova mobilnog operativnog sustava i Uconnect sustava, koji je dio Fiat Chrysler Automobiles (FCA). Izvlačenjem najboljeg od Nougata su željeli poboljšati svoju ponudu i kvalitetu usluge, što u konačnici može biti primjer ostalim proizvođačima.

"S Androidom smo u mogućnosti nuditi naše unikatno i intuitivno Ucconect korisničko sučelje, uz istovremenu integraciju Android ponude i aplikacija, koje su vrlo jednostavne za korištenje, rekao je Chris Barman, glavni inženjer u FCA.

Također, u ovoj priči nije bitno samo što Fiat radi, bitno je kako će se ovo odraziti na kompletnu automobilsku industriju. Prvenstveno dio vezan uz operativne sustave i korisnička sučelja. Jer, mogućnosti ovakvih prilagodbi daje veliku prednost za Android Auto ispred konkurentskog Appleovog CarPlaya. Jer, proizvođači vole kontrolu nad svojim automobilima i što manje intervencije s raznih strana. I Google to omogućava, što Fiat zorno pokazuje.

Kad se ovome pridoda i to da je prije samo dva mjeseca Google omogućio korištenje Android Auto svima s Android uređajem koji ima operativni sustav 5.0 ili noviji. Time se napravio također značajan iskorak u odnosu na konkurentski Apple, ali i uvelike olakšalo kompletno iskustvo vozačima. Naravno, omogućilo se i proizvođačima da obave bolju integraciju sa svojim sustavima.

Detaljnije, u primjeru s Fiat Chrysler, Android nudi brz pristup aplikacijama kao Google Maps, Pandora, Spotify, NPR One i Pocket Casts, a u svakom trenutku pomoći je spreman i Google Assistant.