Google dodaje još 79 patenata u svoj Open Patent Non-Assertion Pledge

Google dodaje još 79 patenata u svoj Open Patent Non-Assertion Pledge
Fotolia

Internetski div Google dodao je još 79 patenata u svoj Open Patent Non-Assertion Pledge. Iako je donesen još u ožujku ove godine, ugovor je osmišljen kako bi potaknuo open-source razvoj softvera, odnosno radi se o razvoju softvera na principu otvorenog izvornog koda.

Google je jasno naveo patente koje tvrtka Mountain View ne može iskoristiti kako bi tužila nekoga, osim ukoliko prvotno nije sama bila žrtva optužbi.

Dok se prvi dio patenata morao nositi s velikom količinom podataka, ovi dodatni su bili kupljeni od strane IBM-a i CA Technologies, a sadrže softver koji se koristi za upravljanje podatkovnim centrima.

Tehnologije koje su uključene u Open Patent Non-Assertion Pledge do sada su bile raznolike, ali ovaj pretraživački div tvrdi kako će dodati još više patenata za  korištenje u budućnosti.

Google možda nikada neće biti u potpunosti oslobođen tzv. tamne strane, ali postupcima poput ovoga pokazuju, ako ništa, onda barem iznimno dobru volju. Posebice kada se radi o razdoblju teških tužbi oko vlasništva nad patenatima koje se prebacuju s jednog krivca na drugog.