Google blokira aplikacije za rudarenje kriptovaluta s Play Storea

Google blokira aplikacije za rudarenje kriptovaluta s Play Storea
Antonio Jularić

Google redovito nadopunjava Play Store pravila za developere i posljednja donose razne promjene. Više nisu dozvoljene aplikacije koje navode da su privlačne djeci, ali imaju i sadržaj za odrasle. Time se odgovorilo na kritike zbog "guranja" sadržaja za odrasle u video sadržaj namijenjen djeci na YouTubeu. Uz to, Google je zabranio alate za rudarenje kriptovaluta na Play Storeu.

Samim time, više se neće moći putem Googleove e-trgovine aplikacija preuzeti MinerGate, Crypto Mines i NeoNeonMiner te druge koji su manje popularni, ali služe za identičnu stvar. Time se samo išli ukorak s odlukom ranije ove godine, kad je Google iz Chrome Web Store uklonio dodatke koji se tiču rudarenja kriptovaluta.

Time se samo potvrđuje Googleova politika nulte tolerancije prema kriptovalutama, što nikako nije dobro. Jer, iako u žitu ima kukolja, zabraniti sve što ima veze s kriptovalutama uzduž i poprijeko Googleovih usluga i servisa zapravo je loša poruka. Ali i čudna s obzirom da suosnivač Googlea Sergej Brin tvrdi da sa sinom rudari ethereum i da kriptovalute vidi dijelom legitimne budućnosti. No, on ne može utjecati na sve odluke kompanije, koja je odlučila obračunati se s kriptovalutama.

Naime, još u lipnju ove godine zabranjeno je oglašavanje sadržaja koji su u vezi s kriptovalutama, pa tako neće biti dozvoljeno reklamiranje takvih proizvoda, uključujući i inicijalnu ponudu novčića (ICO), digitalne novčanike ili savjete za trgovanje preko nekih platformi.

Scott Spencer, direktor oglašavanja u Googleu, ističe kako Google ažurira politiku reklamiranja vezanih za financijske usluge kako bi zabranio bilo kakvo oglašavanje sadržaja vezanih za kriptovalute. To znači da čak ni tvrtke s legitimnim ponudama kriptovaluta neće moći prikazivati oglase putem bilo kojeg Google proizvoda za oglase.

Facebook nije toliko rigorozan, što je potvrdio vraćanjem mjenjačnice Coinbase u oglašivačku ponudu pa ostaje nada da će i Google s vremenom promijeniti svoju politiku.