Google Assistant dobio glas za 9 novih jezika

Google Assistant dobio glas za 9 novih jezika

Foto: Antonio Jularić

Google Assistant je u Sjedinjenim Američkim Državama iznimno napredan i koristan, a dolazi s 11 različitih glasovnih mogućnosti, što se ne može reći za ostatak svijeta gdje ne samo da ne dolazi u toliko varijanti već ne dolazi s mogućnosti govora na jeziku kojim korisnik priča. Svjestan toga, Google je odlučio napraviti iskorak pa predstaviti dodatni glas za devet jezika kako SAD ne bi bile toliko ispred.

Promjene vrijede za Android, Home i Smart Displays, a jezici na kojima će Assistant odsad pričati s novim glasovnim mogućnostima su engleski u Velikoj Britaniji, engleski u Indiji, francuski, njemački, japanski, nizozemski, norveški, korejski i talijanski. Osim dodatnog glasa, korisnici će dobiti i dvije boje - crvenu i narančastu.

Nije to neka velika promjena, ali je zanimljiva, posebno jer je Google Assistant po predstavljanju 2016. dobio jedan jedini glas i davala ga je Holly, da bi 2017. stigao i muški glas. Prošle godine Amerikanci su dobili dodatnih šest glasova, a ove godine još dva. Svijet je sve to mogao samo promatrati, no čini se da polako sustiže prilike u Googleovoj matičnoj zemlji.

Zanimljivost je da od šest glasova prošle godine, jedan daje ni manje ni više nego uspješni glazbenik John Legend, što svakako korisnicima daje dodatnu motivaciju okrenuti se Assistantu, posebno ukoliko su fanovi tog glazbenika.

Također, Google i dalje koristi WaveNet da bi učinio glasove realnijima i nada se da će naglasci svih jezika svijeta biti što bolje pogođeni i s krajem 2018. je Assistant podržavao 30 različitih jezika svijeta, a još 2017. je bio postavljen na 400 milijuna uređaja, što se bitno poboljšalo nakon agresivnije taktike njegove predinstalacije. Ali, još se čeka službeni podatak o koliko je uređaja točno riječ.

Ono čime se Google posebno hvali kad je riječ o Assistantu, jest njegova umjetna inteligencija, odnosno, sposobnost učenja i prilagodbe. Na testovima koje je proveo ZDNet, odgovorio je na 92,9 posto pitanja točno, dok je Siri bila na 83,1 posto, Alexa na 79,8 posto...

Još iz kategorije

Većina građana socijalnu distancu iskoristila je za učenje

Većina građana socijalnu distancu iskoristila je za učenje

05.06.2020. komentiraj

Nova normala je tu, ne radimo više od doma. Iz medija su protekla 3 mjeseca iskakali naslovi kako iskoristiti vrijeme doma, što naučiti, koje su opcije online učenja. Međutim, koliko su stvarno građani vrijeme socijalnog distanciranja iskoristili za učenje, ispitali smo u anketi na gotovo 150 ispitanika.

HNB zbog korone ostao bez gotovo 2 milijarde eura pričuva

HNB zbog korone ostao bez gotovo 2 milijarde eura pričuva

05.06.2020. komentiraj

Bruto međunarodne pričuve Hrvatske narodne banke (HNB) su u podacima te institucije krajem travnja iznosile 15,98 milijardi eura što je 3,2 posto manje u odnosu na ožujak i 13,9 posto manje nego na kraju travnja 2019. godine, što je izravna posljedica pandemije covida 19.

Infobip ocijenjen najboljim pružateljem A2P SMS usluga u svijetu

Infobip ocijenjen najboljim pružateljem A2P SMS usluga u svijetu

05.06.2020. komentiraj

Infobip, jedna od vodećih IT kompanija u Hrvatskoj i regiji, proglašen je najboljim pružateljem A2P (application-to-service) SMS usluga na svijetu, prema ocjenama 353 telekom operatora diljem svijeta i 315 vodećih svjetskih kompanija u godišnjem ROCCO izvještaju. Četvrta je to godina za redom u kojoj Infobip osvaja prvo mjesto prema ocjenama mobilnih operatora i druga godina za redom prema ocjenama vodećih svjetskih kompanija iz različitih industrijskih sektora.