Ogromna prilika

Godišnja stopa rasta ulaganja u kvantna računala bit će gotovo 58 posto u idućih 10 godina

Godišnja stopa rasta ulaganja u kvantna računala bit će gotovo 58 posto u idućih 10 godina
Depositphotos / Ilustracija

Omdia predviđa da će dobavljači kvantnog računalstva vidjeti kako će njihov globalni prihod porasti s 942 milijuna dolara u 2022. na 22 milijarde dolara u 2032., za ukupnu godišnju stopu rasta od 57,7% tijekom ovih deset godina. Očekuje se da će Sjeverna Amerika i Europa biti vodeća regionalna tržišta, a Azija i Oceanija na trećem mjestu.

Usluge pristupa temeljene na oblaku činit će najveći dio prihoda, a slijede ih hardver, savjetovanje i softver. Omdia također vjeruje da će 2027. biti ključna točka preokreta na tržištu, te da su šanse za "kvantnu zimu" vrlo male (manje od 1%). Kratkoročno, Omdia vjeruje da će primjeri "kvantne komercijalne prednosti" - u kojima kvantno računalo pruža mjerljivu prednost u brzini, cijeni, kvaliteti ili učinkovitosti u odnosu na tipičnu klasičnu alternativu za problem od komercijalnog interesa - postojano rasti. Do 2027. dovoljan broj ovih primjera bit će jasan u dovoljno vertikala i industrija da će se korisnici prebaciti s "eksperimentiranja s kvantnim računalstvom" na "uvođenje kvantnog računalstva za operativne potrebe".

“Postizanje skaliranog kvantnog računalstva otpornog na pogreške pomoglo bi čovječanstvu u rješavanju ključnih izazova povezanih s klimatskim promjenama, razvojem novih farmaceutskih proizvoda i materijala te donošenjem važnih napretka u umjetnu inteligenciju”, kaže Sam Lucero, glavni analitičar za kvantno računalstvo u Omdiji.

"Ali industrija ima dug put do potpunog postizanja ovog cilja“, tvrdi Lucero.

Nedavno je porasla zabrinutost oko mogućnosti "kvantne zime". Međutim, Omdia primjećuje nekoliko čimbenika koji štite od takvog pada, uključujući rastuća ulaganja u dobavljače, snažnu potporu vlade, različite tehnološke mogućnosti i stabilan tehnološki napredak dobavljača. "Iako je 'kvantna zima' moguća", kaže Lucero, "šansa da se to dogodi daleko je nadmašena vjerojatnošću kontinuiranog postojanog napretka prema skaliranim kvantnim računalima otpornim na pogreške."